Frode mistet datteren til en ghb-overdose:

– Jeg var naiv som de fleste foreldre

Lille julaften 2007 fikk Frode Tajord den forferdelige beskjeden om at datteren hadde dødd av en GHB-overdose. Nå raser Tafjord mot rusopplysningskampanjen til Foreningen Tryggere Ruspolitikk.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Da jeg så den, tenkte jeg «nei, nei, nei». Jeg ble utrolig trist, sier Frode Tafjord om kampanjen.

Han mistet datteren sin, Camilla Tafjord, i 2007. Camilla ble bare 24 år gammel. Hun hadde hatt rusproblemer helt siden ungdomsskolen.

– Vi var naive foreldre som ikke visste det. Da det kom frem hadde det holdt på en stund, forteller Tafjord.

Frode Tafjord og konen fikk ikke datteren til å slutte. Det skulle faktisk gå hele fem år før Camilla fikk hjelp, og var ett år på en institusjon i Molde.

– Vi fikk tilbake datteren vår, sier Tafjord.

Se hele intervjuet øverst i saken.

Skrekkbeskjeden

Etter dette var Camilla rusfri i to år. Men på grunn av vanskelige omstendigheter, begynte hun å ruse seg igjen.

– Etter et ubehagelig møte med en kurator så sa hun: «Livet er ikke til for meg» og hun ga opp, forteller Tafjord.

Frode Tafjord sto ute og gjorde huset rent lille julaften 2007 da han så en bil stoppe opp utenfor huset. Ut av bilen kommer en prest.

– Da visste jeg det med en gang at nå var ikke datteren vår i live mer. Så måtte jeg ringe da til konen min, sønnen min og familien og fortelle at Camilla er død, forteller han tårefylt.

BLE RUSFRI: Camilla Tafjord var rusfri i to år. Her er hun avbildet mens hun var på institusjon i Molde. Foto: Privat
BLE RUSFRI: Camilla Tafjord var rusfri i to år. Her er hun avbildet mens hun var på institusjon i Molde. Foto: Privat

Camilla Tafjord hadde dødd av en overdose av GHB. Dette som følge av at hun bare skulle prøve, da hun gikk på ungdomsskolen.

– Vi har levd i sorg fra den dagen rusen stjal Camilla, sier faren.

Raser mot kampanjen

Da Frode Tafjord så rusopplysningskampanjen til Foreningen Tryggere Ruspolitikk (FTR) ble han opprørt. Han mener kampanjen vil føre til at flere unge kommer til å prøve narkotika.

– Nå vil flere unge prøve dette her, også vil det bli flere familier som vil oppleve det som vi har fått opplevd. Og det raste i meg, forteller Tafjord.

Han har reist rundt i tolv år og holdt foredrag om rus. Tafjord mener at det som fungerer er forebyggende arbeid.

– Vi må ha en kampanje på lik linje som røykeloven. Og vi må ha de som har erfart det, som kan fortelle hvordan dette skader, sier ålesunderen.

Daglig leder i FTR, Ina Roll Spinnangr, forstår godt at kampanjen vekker reaksjoner. Hun sier at kampanjen har blitt misforstått. De er ikke legaliseringsforkjempere.

– Vi vil redusere skader og dødsfall. Vi mener det er viktig å nå ut med informasjon, sier Spinnangr.

Må se på studier

Spinnangr ønsker å få ned overdosetallene, akuttinnleggelser og skader som følge av rusmiddelbruk. Hun sier vi må gjøre noe annet enn det vi har gjort tidligere for å få dette til.

– Vi må se på det som er gjort av studier både i Norge og i andre land, sier Spinnangr og fortsetter:

– Det å for eksempel sende rusavhengige eller politi til skoler, ha narkotikadager eller kriminalisere brukere eller jage brukere, veldig mange av de virkemidlene som vi har hatt fungerer dessverre veldig dårlig, forteller hun til God morgen Norge.

Russisk rulett

Frode Tafjord er sterkt uenig i at det å dra rundt og holde foredrag ikke fungerer. Han sammenligner kampanjen med russisk rulett.

– Den politikken som dere har, den er omtrent som russisk rulett. Russisk rulett er en pistol med én patron og resten er tomme kammer, og setter den mot hodet og trykker av. Men det dere gjør nå det er som å ha en pistol med ett tomt kammer og resten er fult, sier Tafjord.

Spinnangr ønsket å dele kampanjen på plakater for å få i gang en politisk diskusjon om hva som faktisk fungerer. Hun sier at kampanjen handler om at FTR stiller spørsmålet om det er noen generelle råd som alle burde vite.

– Ingen sier til barna: «Ikke drikk alkohol», og forventer at de skal høre på det. De forteller at det er forskjell på øl og sprit og ber de om at de må holde seg unna hjemmebrent, forteller Spinnangr.