SAVNET: Anne-Elisabeth Hagen forsvant fra sitt hjem. Siden har ikke familien fått livstegn fra 68-åringen.
SAVNET: Anne-Elisabeth Hagen forsvant fra sitt hjem. Siden har ikke familien fått livstegn fra 68-åringen. Foto: Thomas Evensen / TV 2 / Privat

forsvinningen:

Ringte mobilen – ble kalt inn til politiavhør

I dagene etter at Anne-Elisabeth Hagen forsvant 31. oktober i fjor, ringte flere personer til mobiltelefonen hennes. Politiet sørget for å holde telefonen påslått.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Klokken hadde så vidt passert 14 om ettermiddagen den 31. oktober i fjor da Tom Hagen ringte til politiet.

En drøy halvtime tidligere hadde han kommet hjem til et tomt hus der han fant et trusselbrev med krav om å betale løsepenger.

Fordi gjerningspersonene ba Tom Hagen om ikke å kontakte politiet, valgte politiet å åpne en skjult etterforskning.

De fryktet at den savnede kvinnen ville bli drept dersom det ble kjent at politiet var på saken.

Flere av naboene til ekteparet i Sloraveien på Fjellhamar var hjemme den formiddagen milliardærkona forsvant. De ble ikke umiddelbart orientert om hva som sto på.

ÅSTED: Ekteparet Hagens bolig i Sloraveien 4 på Fjellhamar er ansett for å være et åsted.
ÅSTED: Ekteparet Hagens bolig i Sloraveien 4 på Fjellhamar er ansett for å være et åsted. Foto: Fredrik Hagen / NTB Scanpix

– Det kom noen politifolk hit som sa at de lette etter ei 13 år gammel jente, og de fikk sitte i stua mi og holde utkikk, forteller en av de nærmeste naboene.

Kalt inn til avhør

TV 2 har snakket med personer som ringte til Anne-Elisabeth Hagen i dagene etter at hun forsvant. De forteller at de hørte ringetone og at telefonen var påslått.

VG har tidligere skrevet at Hagens mobiltelefon ble funnet i huset.

En av naboene som TV 2 har snakket med, forteller at han ble kalt inn til avhør kort tid etter at han ringte til den savnede kvinnens mobiltelefon.

Han forteller at de reagerte på at lyset i Hagen-familiens hus sto på til alle døgnets tider i dagene etter forsvinningen. Dette var grunnen til at han og kona forsøkte å ringe.

På dette tidspunktet ante de ikke hva som hadde skjedd.

– Jeg ble kalt inn til avhør på lørdagen, altså tre dager etter forsvinningen. Slik jeg forsto det, var det på bakgrunn av at min kone hadde forsøkt å ringe Anne-Elisabeth. Konas mobiltelefon er registrert på meg. Derfor ble jeg kontaktet, sier han.

Lot telefonen stå på

Politiinspektør Tommy Brøske svarer følgende på spørsmål om hvordan politiet overvåket telefonen i dagene etter forsvinningen:

– Det ble ansett som et relevant etterforskningsskritt å la telefonen stå påslått.

LEDER ETTERFORSKNINGEN: Tommy Brøske leder an jakten på den eller de som står bak forsvinningen.
LEDER ETTERFORSKNINGEN: Tommy Brøske leder an jakten på den eller de som står bak forsvinningen. Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix

I tiden etter forsvinningen flyttet Tom Hagen ut av huset. Da fylte postkassa seg opp. En nabo hentet posten, men da skal han ha fått tilsnakk av politiet og beskjed om å la posten være.

En annen nabo som TV 2 snakker med var hjemme den morgenen Hagen ble borte, men han husker ikke å ha sett eller hørt noe mistenkelig.

Har gjerningsmann-liste

Politiet har tidligere uttalt til TV 2 at de har laget en liste over mulige gjerningsmenn i saken. Dette er personer som politiet mener kan ha kapasitet til å gjennomføre en alvorlig kriminell handling.

De håper også at det såkalte bilsporet kan bidra til en oppklaring av saken.

Først mente politiet at Hagen ble bortført med et økonomisk motiv, men i juni endret de hovedteori. Politiet tror kidnappingen kan være fingert for å skjule et drap.

De har også opplyst at de tror planleggingen av drapet har vært planlagt siden sommeren 2018, noen måneder før Hagen forsvant.

Flere personer har vært inne til avhør. De har status som vitner, men flere av dem er samtidig spurt om de har alibi for 31. oktober i fjor.