SØNDAGSFRI: Martin Kiligitto, direktør i Nordvik bolig ønsker slutt på boligvisninger på søndager.
SØNDAGSFRI: Martin Kiligitto, direktør i Nordvik bolig ønsker slutt på boligvisninger på søndager.

ut mot meglers ønske om søndagsfri:

– Å få masse sure folk på visning om morgenen passer ikke for meg

Direktør i Nordvik bolig vil holde søndagen hellig og skrote ukens mest populære visningsdag. Forbrukerrådet mener det vil være uheldig.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Martin Kiligitto, direktør i Nordvik bolig, ønsker at eiendomsmeglere skal kunne benytte seg av søndagen som hviledag. Nå vil han at bransjen skal gå sammen for å få en slutt på søndagsvisningen.

– Å være eiendomsmegler krever at man er tilgjengelig hele tiden. Vi mister kolleger med fantastisk kompetanse når trykket blir for stort, forteller Kiligitto.

Saken ble først omtalt i E24.

Olav Kasland, fagdirektør for bolig i forbrukerrådet, mener dette går på bekostning av dem som er på boligjakt.

– Vi har sympati for at man kan tenke seg en søndag fri, men sett fra et forbrukerperspektiv er det en dårlig løsning, sier Kasland.

Redd for å miste fagkompetanse

Mange yrker i det ganske land har ordninger med søndagsvakter, men Kiligitto mener dette ikke er sammenlignbart med megleryrket.

– Den største forskjellen på å være turnusarbeider og eiendomsmegler er at megleren må være tilgjengelig hele tiden. Vi er avhengige av at dette er et yrke folk har lyst til å stå i hele livet sitt, forteller han.

Kasland oppfordrer bransjen til å se på arbeidstidsordningene, heller enn å droppe søndagsvisningene.

– Alle vet hvor travle folk er på vanlige ettermiddager. Dette gjør at forbrukere får dårligere tid til å se på produktet de skal kjøpe, sier han.

Kiligitto mener det vil komme alle til gode dersom man klarer å beholde kompetansen i bransjen ved å droppe søndagsvisninger.

– Vi har mange løsninger for å løse dette. Blant annet vil vi tilby frokost- og lunsjvisning. Hvis vi samtidig jobber for å beholde den kompetansen vi har, er det optimalt.

– Kjører deg til visning

Er frokostvisning et godt tilbud for en småbarnsfamilie? Forbrukerrådet mener nei.

– Å få masse sure folk på visning om morgenen passer hvert fall ikke for meg, påpeker Kasland.

Kiligitto enes med Kasland om at de begge ønsker det beste for forbrukeren.

– Dette handler ikke om et ønske om å jobbe mindre, men om å flytte arbeidstiden. Vi henter deg i lunsjen og kjører deg til visning, sier Kiligitto.

Oslo-fenomen

Søndagsvisninger er først og fremst et Oslo-fenomen, og Kiligitto mener derfor man fint kan klare seg uten.

– Det selges masse boliger i resten av landet uten at det er søndagsvisninger, sier han.

Administrerende direktør i Eiendom Norge, Christian Vammervold Dreyer, tror at det i mange tilfeller kan lønne seg å ha visninger andre dager enn søndag.

Direktør i Eiendom Norge, Christian Vammervold Dreyer, mener det ofte kan lønne seg å velge andre visningsdager enn søndag.
Direktør i Eiendom Norge, Christian Vammervold Dreyer, mener det ofte kan lønne seg å velge andre visningsdager enn søndag. Foto: Berg-rusten, Ole

– Jeg forstår godt at det er krevende for meglerne å avholde visninger på søndager. Det er ikke sikkert det er det beste for kundene heller. Min erfaring er at det ofte kan være bedre å ha visninger på andre dager, sier han.

Kasland mener derimot at søndagsvisningene er et gode man bør ta vare på.

– Å trekke tilbake dette gode tror jeg man skal slite med. Lunsjvisning passer for ytterst få, poengterer han.

– Best om meglere kan styre selv

Administrerende direktør Grethe Meier i PrivatMegleren synes tanken om fri i helgen er god i utgangspunktet.

– Samtidig har vi diskutert med våre meglere, som ikke bare er positive til å skulle endre på hvordan man gjør det i dag. Kjører en megler for eksempel tre-fire visninger på en søndag, mens partneren kan være hjemme med barna, får megleren mer tid på kveldene i ukedagene, sier Meier.

Hun mener det ikke er gitt at det ene eller andre er riktig.

– Vi kommer sikkert til å ha diskusjonen, men jeg tror ikke vi vil bli bastante. Vi har meglere som aldri har visning på søndager, og som selger godt likevel. Det beste er om de kan styre det selv, sier Meier.