INHABIL: Jørn Sigurd Maurud er utnevnt til ny riksadvokat fra fredag, men kan ikke jobbe med den pågående NAv-skandalen.
INHABIL: Jørn Sigurd Maurud er utnevnt til ny riksadvokat fra fredag, men kan ikke jobbe med den pågående NAv-skandalen. Foto: Håkon Mosvold Larsen

Den nye riksadvokaten er inhabil i Nav-saken

RYEN-KRYSSET, OSLO (TV 2): Den nye Riksadvokaten, Jørn Sigurd Maurud, erklærer seg inhabil i Nav-saken fordi han er samboer med tidligere statsråd Hanne Bjurstrøm. Etter det TV 2 erfarer har justisministeren allerede en aktuell kandidat som setteriksadvokat i kikkerten.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

På sine nettsider ber nå Riksadvokaten om en setteriksavdokat.

– Riksadvokat Jørn Sigurd Maurud har i dag erklært seg inhabil til å behandle sakene om uriktig straffeforfølgning av personer som har mottatt arbeidsavklaringspenger i forbindelse med midlertidig opphold i utlandet, skriver Riksadvokaten.

Det var VG som først omtalte saken.

Justisminister

Justisminister Jøran Kallmyr møtte pressen ved en bensinstasjon i Ryen-krysset fredag ettermiddag.

– Maurud har varslet oss om dette forholdet på forhånd, så vi vil sette inn en sette-riksadvokat, sier Kallmyr til TV 2.

Kallmyr sier dette ikke er problematisk.

– Vi visste om dette, og vil kjapt få på plass en settes-statsråd. Vi har gode måter å håndtere inhabilitet på i Norge, og dette vil vi også gjøre i denne saken, sier Kallmyr.

Etter det TV 2 erfarer har allerede Kallmyr en aktuell kandidat for jobben som setteriksadvokat.

Utnevnelsen lar derimot vente på seg, da man ønsker å se på bredden av saken, og eventuelt undersøke ny inhabilitet, på den som skal utnevnes.

– Flaut

Fredag er første dag på jobben for Maurud, men han kan ikke jobbe med den pågående skandalen.

– Jeg synes jo også dette er fryktelig flaut, fryktelig ille, og så er det slik at denne håndteringen av disse sakene, det må jo skje hos riksadvokaten. Det er riksadvokaten som kan beslutte gjenopptakelse av disse sakene, sier Maurud.

Han har nå sendt et brev til Justisdepartementet der han erklærer seg inhabil i saken.

Innførte den omstridte forskriften

Hanne Bjurstrøm er i dag likestilings- og diskrimineringsombud. Hun fremmet i 2012 EØS-forskriften, som Norge har misforstått, og som har ført til opprullingen av skandalen.

Bjurstrøm var da Arbeids- og likestillingsminister for Arbeiderpartiet.

36 personer er blitt uskyldig dømt til fengsel – i tillegg til mange flere som er uskyldig dømt for trygdesvindel – som en følge av feiltolkingen av EØS-reglementet, og sakene deres skal tas opp hos Riksadvokaten.

Maurud sier videre til VG at han anbefaler Justisdepartementet å overføre sittende Riksadvokat Tor-Aksel Busch, som egentlig skulle gå av med pensjon i dag, til å ta jobben med Nav-sakene. Han mener at om Riksadvokaten er inhabil, så er hele kontoret inhabilt.