BOLIGPRISER: Forskjellene er store når det gjelder pris på boliger rundt om i landet. På Notodden finner du landets billigste eneboliger.
BOLIGPRISER: Forskjellene er store når det gjelder pris på boliger rundt om i landet. På Notodden finner du landets billigste eneboliger. Foto: Google Maps

Her kan du kjøpe hus til en femtedel av Oslo-pris

Prisen du må betale for en bolig varierer voldsomt etter hvor i landet du befinner deg. Her er en oversikt over Norges ti dyreste og billigste steder å kjøpe bolig.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ved utgangen av september kunne Eiendom Norge konstatere at det norske boligmarkedet er inne i sin lengste sammenhengende periode med moderat prisvekst i boligprisstatistikkens historie.

– Dette er god nytt for norsk økonomi, norske boligeiere og førstegangskjøpere, sa Eiendom Norges administrerende direktør Christian Vammervold Dreyer.

Boligprisene er i stadig utvikling, men enkelte steder stiger prisene fortere enn andre steder.

Annonsesiden Rubrikk har laget en oversikt over hvor i Norge du finner de dyreste og billigste boligene.

Pendlersteder

Det er ingen overraskelse hvor du finner landets dyreste boliger. Oslo troner øverst både når det gjelder eneboliger og leiligheter, mens nabokommunen like vest for hovedstaden, Bærum, innehar andreplassen.

Asker ligger på tredjeplass, før vi først på fjerdeplass får steder utenfor Østlandet med på listen.

– Dette er kjente steder vi vet har et høyt prisnivå, og bekrefter det bildet vi beskriver månedlig i boligprisstatistikken, sier Dreyer.

På listen ligger også steder som Drammen, Ski og Ås.

– Dette er steder man kan bo når man pendler til Oslo. Mange jobber i Oslo, men har ikke råd til å bo helt i nærheten. Disse områdene har utviklet seg mye de siste årene, og med bedre infrastruktur blir de stadig mer attraktive, sier administrerende direktør Grethe Meier i PrivatMegleren.

Hvor er det billigst?

Rubrikks prisoversikt er delt opp i eneboliger og leiligheter, og viser hvilke ti steder som har de dyreste og billigste boligene i hver kategori.

Det er kun steder med mer enn 15 boliger annonsert i perioden som er benyttet i datagrunnlaget. For å beregne prisen på hvert sted har man brukt medianverdi for kvadratmeterpris og multiplisert med antall kvadratmeter.

For eneboliger er det tatt utgangspunkt i en bolig på 150 kvadratmeter. For leilighetene er beregningene gjort med en størrelse på 70 kvadratmeter.

I tillegg til å se på prisene som er oppgitt i annonser for boliger til salgs, har Rubrikk også laget en oversikt for leiemarkedet rundt om i landet.

Her kan du se alle listene:

Kilde: Rubrikk.no

Jobbmarkedet påvirker

Det er kun to steder i landet hvor eneboliger på 150 kvadratmeter koster under to millioner kroner. I Steinkjer er prisen på 1.903.000, mens Notodden er aller billigst med 1.891.000.

– Notodden er ikke overraskende, for det har ikke vært den samme veksten der som i mange andre deler av landet. Generelt ser vi stor forskjell på boligprisene i de store byene og utenfor, sier Dreyer.

Meier understreker at boligmarkedet alltid styres av tilbud og etterspørsel.

– Mindre steder, som kanskje ikke har de største jobbmulighetene, blir ikke de mest attraktive å bo. Beliggenhet og tilgang på arbeidsplasser betyr mye, sier Meier.

Billig utenfor Trondheim

I Trøndelag er det ikke bare Steinkjer som representert på listen over de billigste stedene å kjøpe enebolig. For mens Trondheim er det femte dyreste stedet å kjøpe enebolig, ligger Namsos og Verdal på henholdsvis fjerde- og sjetteplass på billiglisten.

– Dette er relativt små steder med mindre arbeidstilbud, hvor det kan bli for langt å pendle til Trondheim, sier Meier.

På listen over steder med dyre leiligheter finner vi blant annet Trondheim, Lillestrøm, Hønefoss og Hamar. De billigste leilighetene finnes også i Trøndelag, med Levanger, Verdal og Steinkjer på listen.

– Dette er områder med få studenter, og hvor man heller prioriterer å kjøpe om man skal bo der. Det finnes kanskje steder som generelt er mer attraktive i boligmarkedet, men heldigvis er vi ulike, sier Meier.