Haukenes positiv til OL-endring

POSITIV: Håvard Haukenes syns det er bra at arrangørene tenker på sikkerheten til utøverne. – Ved å legge øvelsene til Sapporo, minskes risikoen for at folk kollapser under konkurranse, sier bergenseren.
POSITIV: Håvard Haukenes syns det er bra at arrangørene tenker på sikkerheten til utøverne. – Ved å legge øvelsene til Sapporo, minskes risikoen for at folk kollapser under konkurranse, sier bergenseren. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
Arrangørbyen Tokyo går motvillig med på at maraton og kappgang flyttes til Sapporo under neste års OL. – Det er for utøvernes beste, sier kappgjenger Håvard Haukenes til TV 2.

– Vi blir ikke enige med IOC, men vi skal ikke stå i veien for avgjørelsen. IOC har uansett avgjørende myndighet i saken, sier Tokyos guvernør Yuriko Koike til AFP.

IOC gikk i oktober inn for å flytte maraton- og kappgangøvelsene 800 kilometer nordover, fra Tokyo til Sapporo, på grunn av den krevende varmen som er ventet under lekene i den japanske hovedstaden i juli og august neste år. På den nordlige øya Hokkaido er temperaturen og luftfuktigheten vesentlig lavere.

Tokyo satte seg som ventet mot dette, og guvernør Koike argumenterte med at Tokyos innbyggere gjerne ville se maraton og kappgang i byens gater.

Svært motvillig innser hun at ikke kan gjøre om IOCs avgjørelse.

– Det er en avgjørelse uten enighet, slår hun fast.

IOC lover at Tokyo ikke skal bli økonomisk skadelidende for at øvelsene flyttes til Sapporo.

– Det beste for utøverne

Kappgjenger Håvard Haukenes sier det er kjipt at kappgjengerne og maratonløperne ikke får konkurrere i OL-byen Tokyo, men at det trolig er for utøverne sitt beste.

– Det er kjedelig at vi ikke får den samme OL-følelsen som utøverne som får konkurrere i Tokyo. Samtidig er det en konkurranse som skal gjennomføres, og jeg tror det er for vårt beste at vi går i litt kaldere omgivelser i Sapporo.

Under VM i Doha tidligere i år, fikk Haukenes kjenne på ekstremvarme under konkurranse.

– Jeg lærte mye under løpet i Doha. Varmen gjorde at vi gikk saktere enn normalt. Tempoet vi holdt var treningstempo, mens pulsen var som i konkurranse. Den høye luftfuktigheten var det største problemet, ikke temperaturen, erkjenner Haukenes.

Må gjøre endringer

Selv om de lengste øvelsene flyttes fra Sapporo til Tokyo, blir det trolig varmt for utøverne likevel. Haukenes sier han må gjøre noen endringer på opptreningen til OL nå som konkurransebyen er endret.

TATT LÆRDOM: Håvard Haukenes måtte kjøle seg ned under ekstremvarmen i Doha. Nå har han tatt lærdom av diskvalifikasjonen i VM.
TATT LÆRDOM: Håvard Haukenes måtte kjøle seg ned under ekstremvarmen i Doha. Nå har han tatt lærdom av diskvalifikasjonen i VM. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

– Det blir spennende å høre hva arrangøren planlegger, men jeg tror vi får et godt opplegg. Jeg må tenke litt annerledes i opptreningen mot OL, og hvor det er mest hensiktsmessig å forberede seg. Det blir ikke store endringer, og det blir nok varmt uansett, sier bergenseren.

Haukenes ser fram til mesterskapet, og skal være godt forberedt når startskuddet går.

– Det er tøft å konkurrere i varme. For å prestere bra må jeg ha en perfekt akklimatiseringsplan. Uansett hvor god form man er i, vil du kjenne seg svak første uken i varmen. Derfor må man legge inn minst to uker med akklimatisering i forkant av mesterskapet.

Vil ta medalje

Under VM i Doha ble Haukenes disket. For å unngå det samme i OL, må Haukenes forberede seg godt.

– Jeg må trene på å ha god teknikk i ekstreme varmeforhold. Da tenker jeg å benytte meg av muligheten man har på Olympiatoppen. Der kan jeg trene i et rom hvor man kan simulere forholdene som blir under OL.

Haukenes tar forbredelsene til mesterskapet på alvor, og er klar for å gi jernet.

– Det blir nok en fin ramme rundt konkurransen selv om den går i Sapporo. Jeg skal vere klar, og håper på medalje, sier 28-åringen.

(©NTB / TV 2)

Lik TV 2 Sporten på Facebook