Da Lucas var ti år, la han og faren en tiårsplan for å nå verdenstoppen

En smågal pappa og sønnen på ti år la en tiårsplan for å komme i verdenstoppen. Dette har vært veien å gå for vår nye vintersportskomet.

Han heter Lucas Braathen, er 19 år og har mellomnavnet Pinheiro. Det skyldes at moren er brasiliansk. Lucas er norsk alpinsports nye komet, og han kommer fra Hokksund.

– Og du har klart å lande etter sjetteplassen i verdenscuppåpningen i Sölden?

– Jada, det var rett til fysiske tester på Olympiatoppen og så på barmarkstrening. Så det var kjapt tilbake til hverdagen, sier Braathen.

Ingen ungdomstid

– Hva ligger bak fremgangen?

– Jeg vil si at det har vært mye ofring. Det har vært mye jobbing i form av trening, og den har vært med mer langsiktige mål enn kortsiktige.

– Ofring? Hva har du ofret?

– Det du vil kalle normal ungdomstid, lite festing og lite tid med venner. Mer tid i gymsalen og i bakken. Da jeg var ung, handlet det om å komme seg til Juvass, mest mulig tid på breen. Det var skole mandag til torsdag og så opp til Juvass på torsdag og hjem på søndag. Slik var det stort sett hver helg. Det ble mange timer i bil med pappa. Og ferier ble brukt til treningssamlinger.

"Gærn" pappa

– Aner jeg at det står en smågal pappa bak?

– Hehe, jada en smågal pappa her òg, ja ...

– Hvordan var pappa?

– Kjempestreng fra dag én, altså fra da jeg bestemte meg for at jeg ville bli best. Han har tatt harde tak, men det handler kun om ting som er nødvendig for å kunne lykkes. Jeg hadde nok ikke fått noen sjetteplass i Sölden uten hjelp fra pappa.

– Kjempestreng pappa, det høres ikke bra ut, Bjørn Braathen?

– Nei, og jeg hørte han sa det på TV 2 i går kveld, ja. Jeg har vel vært ganske bestemt på at vi skal - så langt det er mulig - gjennomføre de planene vi har lagt, uavhengig av vær eller om Lucas en dag ikke hadde lyst. Men fakta er jo at dette nesten aldri har vært tema, for Lucas sin store styrke er målbevisstheten. Den har han hatt hele tiden. Jeg har aldri presset på når det gjelder resultater, men vært opptatt av å være fokusert og yte innsats på trening.

La tiårsplan

– Hvordan begynte dette?

– Han begynte ikke på ski før han var ni år - og det er jo ganske seint. Fotball var hans idrett, ski begynte som en tilleggsaktivitet. Til å begynne med var han ganske dårlig på ski sammenlignet med de jevnaldrende. Men han likte det og ville fortsette. Så da la vi en tiårsplan.

– Tiårsplan? Du sa ti?

– Ja, du hørte riktig. Da Lucas sa at han ville bli best, sa jeg: «Ok, da setter jeg av ti år og så la vi sammen en tiårsplan.

– For å bli best i verden?

– Nei, målet var at Lucas da skulle ha ferdigheter som løpere i verdenstoppen. For oss har det hele tiden handlet om å bli motorisk sterk, ha de grunntekniske ferdighetene.

Ikke trener

– Hvordan har kombinasjonen pappa-trener vært?

– Jeg har aldri vært treneren til Lucas - med unntak av den spede begynnelsen. Min rolle har vært å legge planer og styre utviklingen hans. Jeg synes vi har vært flinke til å oppsøke miljøer for å komme videre i treningen.

– Men, helt ærlig, Bjørn Braathen, må man ha en smågal pappa for å lykkes?

– Hmm, jeg tror det er vanskelig hvis du ikke har en forelder som stiller opp. Jeg har investert mye tid, men det har også gitt meg mye, for denne reisen har vært lærerik. Jeg vil si at jeg har normal økonomi. Da handler det om å prioritere, for det er bare å innrømme at alpint er dyrt. Da må man bare prioritere bort noe, verre er det ikke.

Sier den smågale pappaen, Bjørn Braathen.