NOK ER NOK: Kvinner protesterer i regnet på Puerta del Sol square etter flere gjengvoldtekter og drap i sommer. Kvinner i 250 spanske byer deltok i demonstrasjonen.
NOK ER NOK: Kvinner protesterer i regnet på Puerta del Sol square etter flere gjengvoldtekter og drap i sommer. Kvinner i 250 spanske byer deltok i demonstrasjonen. Foto: Oscar Del Pozo/AFP

Fem menn frikjent for gjengvoldtekt av 14-åring fordi hun var bevisstløs

Høyesterett i Barcelona mener at fem menn ikke kan dømmes for å ha voldtatt en 14 år gammel jente – fordi de ikke brukte vold. Mennene ble denne uka dømt til fengsel for å ha misbrukt henne. Nå protesterer kvinner over hele Spania.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

BBC skriver at det ifølge spansk lov kan en lovovertredelse kun sees på som voldtekt eller seksuelt overgrep om det brukes vold.

Retten kom derfor fram til at mennene ikke kunne dømmes for voldtekt, fordi den 14 år gamle jenta var så full at gjerningsmennene ikke måtte bruke vold.

De fem ble likevel dømt til mellom ti og tolv års fengsel.

Hadde de blitt dømt for grovt overgrep eller voldtekt, ville en dom ifølge BBC vært på mellom 15 og 20 år.

42 gruppevoldtekter i år

Dommen har ifølge nettstedet ført til store protester i Spania.

I år er det blitt registrert hele 55 tilfeller av gruppevoldtekter i landet.

Spanske myndigheter fører ikke et eget register over rapporterte gruppevoldtekter. Derfor har den ideelle organisasjonen Geoviolencia Sexual laget en oversikt som er basert på hendelser som er blitt omtalt i mediene.

I fjor ble det registrert 60 tilfeller av gruppevoldtekter i landet.

PROTESTER: Flere hundre kvinner gikk ut i gatene og protesterte etter at fem menn ikke fikk mer enn ni års fengsel for å ha «misbrukt» en kvinne. Dommen ble senere omgjort.Gabriel Bouys/AFP
PROTESTER: Flere hundre kvinner gikk ut i gatene og protesterte etter at fem menn ikke fikk mer enn ni års fengsel for å ha «misbrukt» en kvinne. Dommen ble senere omgjort.Gabriel Bouys/AFP Foto: Gabriel Bouys

Ville frikjenne voldtektsmenn helt

Avgjørelsen i kommer til tross for at Spanias Høyesterett i juni i år omgjorde en lignende kjennelse hvor fem menn ble dømt til 15 års fengsel for gjengvoldtekt av en 18 år gammel kvinne.

Heller ikke der ble det brukt vold, men Høyesterett konkluderte at offeret befant seg i en overgrepssituasjon som førte til at hun underkastet seg.

JUBLER: Kvinner feiret i gatene etter at «Manadas ulvegjeng» ble dømt for voldtekt likevel, etter å først ha blitt dømt for misbruk av kvinnen.
JUBLER: Kvinner feiret i gatene etter at «Manadas ulvegjeng» ble dømt for voldtekt likevel, etter å først ha blitt dømt for misbruk av kvinnen. Foto: Cristina Quicler/AFP

Mennene voldtok kvinnen i oktober 2016 på en nedlagt fabrikk i Manresa.

I spanske medier fikk mennene kallenavnet «Manada de Manresa», som kan oversettes til «Manresas ulvegjeng», da saken ble sammenlignet med en lignende voldtektssak som samme år førte til enorme protester i landet.

Da hadde fem menn dratt en 18 år gammel kvinne inn i en oppgang og voldtatt henne i tur og orden – men fordi hun ifølge politiet var «passiv eller nøytral», konkluderte myndighetene med at vold ikke hadde funnet sted.

Dermed mente de at mennene ikke kunne bli dømt for voldtekt.

I retten fortalte påtalemyndighetene hvordan mennene i Manresa voldtok jenta på omgang. En av mennene, som er navngitt som Bryan Andrés M, skal ha sagt dette til de andre mennene under voldtekten:

– Det er din tur. Et kvarter hver, og ingen forsinkelser.

Til tross for at etterforskerne fant DNA-et til alle mennene i kvinnens undertøy, nektet de alle for at en voldtekt hadde funnet sted.

Først frifunnet

Da gjerningsmennene først møtte i retten i april 2018 ble de frifunnet for voldtekt, men dømt til fengsel i ni år for misbruk.

En av de tre dommerne mente at de burde bli helt frikjent, og mennene ble senere løslatt mot kausjon.

Spanias statsminister utnevnte i fjor et panel som skal gå gjennom landets voldtektslov.