MISFORNØYD: Magnus Carlsen
MISFORNØYD: Magnus Carlsen Foto: Berit Roald

Svak finalestart for Carlsen

Magnus Carlsen er i trøbbel etter torsdagens to partier i VM-finalen i fischersjakk. Mot Wesley So ble det remis med hvite brikker og tap med svarte.

Carlsen var i langt bedre humør da han ankom Henie Onstad-senteret på Høvik enn da han dro etter første dag av VM-finalen i fischersjakk.

Etter to partier mot amerikanske Wesley So står nordmannen igjen med kun 1,5 poeng av seks mulige, etter remis og tap. Amerikaneren står med 4,5 poeng i VM-kampen mot den norske 25-åringen fra Lommedalen.

Dermed har Magnus Carlsen fått en marerittstart på tidenes første offisielle VM-finale i fischersjakk.

Carlsen ville ikke snakke med journalistene etter å ha spilt remis med hvite brikker i det første partiet. Han var ikke mer snakkesalig etter tapet i det andre partiet.

Voldsomt press

So har vist kruttsterk form i mesterskapet og viste torsdag at han også kan hamle opp med den norske storfavoritten. I det første partiet presset nordmannen på for seier stort sett gjennom hele partiet, men amerikaneren forsvarte seg mesterlig og reddet remis.

I det andre partiet rundspilte han Carlsen i slutten av partiet.

Ingen av spillerne klarte å tilrive seg noe overtak de første 20 trekkene, men pila ville ha det til at amerikaneren hadde en halv bonde fordel. Men på klokka ledet nordmannen med nesten fem minutter.

Etter det 23. trekket tok viste So at han ikke ville nøye seg med remis. Amerikaneren angrep med alt han hadde, og plutselig var nordmannen under et voldsomt press.

Konge-jakt

So fortsatte kjøret mot Carlsen, og plutselig lå 25-åringen fra Lommedalen under også på tid. Med ni trekk igjen til tidskontrollen var det ikke mer enn åtte minutter igjen til han fikk 15 nye minutter. So hadde mer enn tre minutter mer igjen på klokka.

Spillerne har 45 minutter på seg på de 40 første trekkene, og deretter har de 15 nye minutter før det hele må avgjøres.

So jaktet Carlsens konge, men nordmannen flyttet unna etter beste evne trekk etter trekk. Men så gjorde Carlsen ett trekk som førte til at pila spratt opp til 2,9 i fordel amerikaneren. Da var det spilt 35 trekk.

2,9 ble til 3,7, som igjen ble til 4,2. Deretter gikk pila gradvis opp til 6,7 og bare fortsatte oppover.

Da klarte ikke engang Magnus Carlsen å slippe unna.

Misfornøyd

Dermed står det 1,5-4,5 etter de to første partiene av VM-finalen i fischersjakk, som spilles på Henie Onstad-senteret på Høvik.

Det skal spilles to nye partier med timesjakk fredag, før mesterskapet avsluttes lørdag med fire partier hurtigsjakk og fire partier lynsjakk. Det gis tre poeng for seier i timesjakk, to i hurtigsjakk, mens seier i lynsjakk gir ett poeng.

Den første som når 12,5 poeng vinner finalen.

I torsdagens første parti delte Carlsen og So poengene. Avgjørelsen falt etter 96 trekk der Carlsen, med hvite brikker, hadde presset amerikaneren gjennom store deler av partiet.

Da spillerne tok hverandre i hånden var det So som hadde mest grunn til å være fornøyd. Etter det andre partiet var det også amerikaneren som hadde det største gliset.

(©NTB)