RIKSRETT: Nå starter prosessen for riksrett mot Trump.
RIKSRETT: Nå starter prosessen for riksrett mot Trump. Foto: Susan Walsh

Nytt steg mot riksrett mot president Donald Trump

Representantenes hus har vedtatt en resolusjon som formaliserer riksrettsprosessen mot president Donald Trump.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Torsdag ettermiddag holdt Representantenes hus en avstemning som formaliserer fortsettelsen i riksrettsprosessen mot president Donald Trump.

Resultatene fra avstemningen ble 232 for og 196 mot, og fulgte i stor grad den partipolitiske skillelinjen der Demokratene stemte for og Republikanerne mot.

Den er en stor seier for Demokratene, som får kontroll over etterforskningen.

Høringene dreier seg i første rekke om beskyldningene mot Trump om at han skal ha forsøkt å presse Ukraina til å etterforske tidligere visepresident Joe Biden, som er en av favorittene til å bli Demokratenes presidentkandidat i 2020.

Trump selv nekter for å ha gjort noe galt i saken.

Få minutter etter at torsdagens resultater var klare, gikk Trump hardt ut på twitter. «Den største heksejakten i amerikansk historie», skriver han.

Også datteren, Ivanka Trump, som er presidentens seriorrådgiver, twitret sin mening om avstemningen ved å sitere den tidligere presidenten Thomas Jefferson.

Arbeidsteorien blant demokratene er at de offentlige høringene vil begynne så snart som andre uken i november, melder CNN.

Torsdagens avstemning var egentlig en formalitet, men den var den første formelle i en prosess som kommer til å ta mange måneder og trolig vil vare et godt stykke inn i valgåret 2020.

Resolusjonen omhandler regler og forutsetninger for Kongressens videre arbeid i prosessen. Den åpner blant annet for at høringer av personer som er stevnet som vitner i granskningen, skal være offentlige.

Det er Representantens hus som står for etterforskningen i en riksrettsprosess, mens det er Senatet som kommer med kjennelse.

Samtidig fortsetter de lukkede høringene i saken, og torsdag er det Tim Morrison som spørres ut. Han var Trumps rådgiver i russiske og europeiske saker, men gikk av dagen før torsdagens høring.

Morrison regnes som en hauk i sikkerhetspolitikken og har tidligere vært sentral i Republikanernes partiapparat. Han samarbeidet tett med John Bolton, som nylig trakk seg som Trumps nasjonale sikkerhetsrådgiver.