Torsdag ettermiddag holdt Representantenes hus en avstemning som formaliserer fortsettelsen i riksrettsprosessen mot president Donald Trump.

Resultatene fra avstemningen ble 232 for og 196 mot, og fulgte i stor grad den partipolitiske skillelinjen der Demokratene stemte for og Republikanerne mot.

Den er en stor seier for Demokratene, som får kontroll over etterforskningen.

Høringene dreier seg i første rekke om beskyldningene mot Trump om at han skal ha forsøkt å presse Ukraina til å etterforske tidligere visepresident Joe Biden, som er en av favorittene til å bli Demokratenes presidentkandidat i 2020.

Trump selv nekter for å ha gjort noe galt i saken.

Få minutter etter at torsdagens resultater var klare, gikk Trump hardt ut på twitter. «Den største heksejakten i amerikansk historie», skriver han.

Også datteren, Ivanka Trump, som er presidentens seriorrådgiver, twitret sin mening om avstemningen ved å sitere den tidligere presidenten Thomas Jefferson.

Arbeidsteorien blant demokratene er at de offentlige høringene vil begynne så snart som andre uken i november, melder CNN.

Torsdagens avstemning var egentlig en formalitet, men den var den første formelle i en prosess som kommer til å ta mange måneder og trolig vil vare et godt stykke inn i valgåret 2020.

Resolusjonen omhandler regler og forutsetninger for Kongressens videre arbeid i prosessen. Den åpner blant annet for at høringer av personer som er stevnet som vitner i granskningen, skal være offentlige.

Det er Representantens hus som står for etterforskningen i en riksrettsprosess, mens det er Senatet som kommer med kjennelse.

Samtidig fortsetter de lukkede høringene i saken, og torsdag er det Tim Morrison som spørres ut. Han var Trumps rådgiver i russiske og europeiske saker, men gikk av dagen før torsdagens høring.

Morrison regnes som en hauk i sikkerhetspolitikken og har tidligere vært sentral i Republikanernes partiapparat. Han samarbeidet tett med John Bolton, som nylig trakk seg som Trumps nasjonale sikkerhetsrådgiver.