TÅREVÅT: Lawrence VanDyke tyr til tårene under sin nominasjonshøring på Capitol Hill i Washington DC.
TÅREVÅT: Lawrence VanDyke tyr til tårene under sin nominasjonshøring på Capitol Hill i Washington DC. Foto: Stefani Reynolds

Trumps dommerkandidat begynte å gråte under høring

Dommernominerte Lawrence VanDyke gråt da han ble konfrontert om sine holdninger til LHBTQ-samfunnet under høring.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Lawrence VanDyke jobber for tiden som assisterende riksadvokat for justisdepartementet. Han er nominert til å bli kretsdommer for USAs lagmannsrett for den niende kretsen.

Kandidatene blir grillet av en komité i den amerikanske kongressen.

American Bar Association (ABA), en frivillig advokatforening av advokater og jusstudenter, har gjennomført 60 intervjuer med advokater, dommere og andre som har jobbet med VanDyke.

«Lat og arrogant»

Intervjuene har resultert i en vurdering av dommerkandidaten som «arrogant, lat, en ideolog og manglende kunnskap om den daglige praksis», ifølge Washington Post.

Rapporten vurderte VanDyke som ikke kvalifisert for dommerstillingen.

Hans bekjente hevdet også mangel på ydmykhet, stort temperament og en inkonsekvent forpliktelse til å være ærlig.

American Bar Association leverer rapporter på samtlige nominerte kandidater til føderale dommerstillinger, og understreker at 97 prosent av Trumps tidligere nominerte, har fått karakteren «velkvalifisert» eller «kvalifisert», skriver storavisen.

ABAs rapport opplyser at kandidaten ikke ville si bekreftende at han ville være rettferdig ovenfor enhver tvist, spesielt mot medlemmer av LHBTQ-samfunnet. (Lesbiske, homofile, bifile, transpersoner og queers journ.anm.)

Tårene rant

Dette punktet fant VanDyke selv svært opprørende. Under høringen spør den republikanske senatoren, Josh Hawley, om han virkelig har sagt dette.

– Det sa jeg ikke, svarer VanDyke og begynner å gråte.

Han prøver å holde inne tårene mens han beklager.

– Jeg beklager. Nei, det sa jeg ikke. Og det tror jeg ikke. Jeg har en grunnleggende tro på at alle mennesker er skapt i Guds bilde. De bør alle behandles med verdighet og respekt, senator, sier han.

Da han blir spurt om han kan forplikte seg til å behandle alle tvister han vil møte på med respekt og med verdighet, svarer VanDyke «absolutt».

– Jeg ville ikke ha latt meg selv bli nominert til denne stillingen om jeg ikke trodde det, sier han.

– Inkludert medlemmer av LHBTQ-samfunnet og ethvert annet samfunn som har vært historisk vanskeligstilte i dette landet?, spør senatoren.

– Absolutt senator, svarer VanDyke.

Blant de verste

Senator Mazie Hirono er jurist og politiker for demokratene. Hun ble valgt inn i det amerikanske senatet ved valget i 2012. Etter høringen av VanDyke reagerer hun kraftig på twitter.

– Presidenten har nominert noen forferdelige folk til våre føderale domstoler. Lawrence VanDyke er blant de verste av de verste, skriver hun i et innlegg onsdag.

– Han har angrepet menneskerettigheter, motarbeidet reproduktive rettigheter og undergravd våpenreguleringer, og mer, fortsetter hun.

Hirono avslutter innlegget med å si at VanDyke ikke hører hjemme på den niende krets.

Skylder på ABA

Senator Hawley sa han var rasende over at de som ledet VanDykes evaluering, en gang gav 150 dollar til kandidatens politiske opponent.

Et faktum som han mener forklarer brevets skammelige art. Han avfeide ABAs funn, og påpekte at de ikke la ved eksempler for å støtte sine konklusjoner.

Republikanske lovgivere har lenge kalt ABA urettferdig.

Som en løsning på republikanernes bekymring for ABAs konklusjoner foreslo demokratisk senator, Sheldon Whitehouse, å be gruppen om at dommerkomiteen kunne få mer forklaring på funnene i private omgivelser, slik de har gjort tidligere.