Utviklingsminister Dag-Inge Ulstein ansatte ungdomsskoleelevene Sunniva Vatnar Olsen og Maja Skoug-Hauge Pedersen, til å bidra med sosiale medier på hans kontor til OD-dagen 2019.
Utviklingsminister Dag-Inge Ulstein ansatte ungdomsskoleelevene Sunniva Vatnar Olsen og Maja Skoug-Hauge Pedersen, til å bidra med sosiale medier på hans kontor til OD-dagen 2019. Foto: Maria Støre

Sunniva (15) og Maja (14) fikk jobb hos ministeren

Torsdag arbeidet tusenvis av ungdommer på OD-dagen, men for to jenter ble det en litt annerledes arbeidsdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Etterpå skal vi snakke med Statsministeren om hva vi har lært i dag, sier Sunniva Vatnar Olsen.

Hun og Maja Skoug-Hauge Pedersen fikk tilbringe OD-dagen i utenriksdepartementet sammen med utviklingsminister Dag-Inge Ulstein.

På Instagram utlyste utviklingsministeren og Operasjon dagsverk to stillinger til OD-dagen. Olsen og Pedersen fanget opp utlysningen og fikk gleden av å jobbe på utviklingsministerens kontorer med deres sosiale medier-kanaler.

– Vi kan jo litt om hvordan man skal nå ut til yngre mennesker med viktig informasjon, sier Olsen til TV 2.

I år skal pengene samlet inn på OD-dagen gå til Caritas som jobber for å fri ungdom i DR Kongo fra farlig gruvearbeid.

– Flere tusen barn og unge jobber under forferdelige forhold i Konge. De blir utsatt for overgrep, sult og farlig arbeidsforhold i gruvene, sier Caritas generalsekretær Martha Skretteberg.

Hun hadde et møte med utviklingsministeren i dag, hvor ungdomsskolejentene også fikk være med.

– Jeg blir så rørt av innsatsen deres. Det betyr så mye for så mange, sier Skretteberg til de to norske ungdommene.

– Etter det vi har lært i dag, merker vi jo at vi er ganske heldige som får vokse opp i Norge, påpeker Pedersen.

En dag som politiker

I tillegg til å gi Ulstein litt opplæring i forskjellige sosiale medier-plattformer, fikk jentene bli med på møter og de ble vist rundt i utenriksdepartementet. Men det beste ble spart til slutt. De to jentene ble nemlig invitert til statsministerens kontor på lunsj – der fikk de møte selveste Erna Solberg.

– Vi skal vel snakke litt med statsministeren om hva vi har lært i dag, forteller Olsen.

Har dere noen kritiske spørsmål til Erna Solberg?

– Nei, jeg tror ikke det er så lurt i dag, sier en leende Olsen.

Utviklingsministeren er svært stolt av jentene han har hatt på besøk denne OD-dagen. I tillegg er han imponert over engasjementet blant dagens ungdom.

– En ting er pengene man samler inn, men så er det også et enormt engasjement og rekordmange som bidrar til OD-dagen i år. Det tror jeg kan bidra til forandring, forteller han.

Utviklingsminister Dag-Inge Ulstein og statsminister Erna Solberg med ungdomsskoleelevene Sunniva Vatnar Olsen og Maja Skoug-Hauge Pedersen på OD-dagen.
Utviklingsminister Dag-Inge Ulstein og statsminister Erna Solberg med ungdomsskoleelevene Sunniva Vatnar Olsen og Maja Skoug-Hauge Pedersen på OD-dagen. Foto: Maria Støre

Moderne slaveri

Ungdomsskoleelevene Olsen og Pedersen er helt enig i det Ulstein sier. Pedersen synes der er rart at man ikke har hørt mer om situasjonen i DR Kongo.

Ifølge Operasjon dagsverk sine nettsider er det hele 40 000 barn og unge som jobber i gruvedriften i østlige Kongo. Mange av dem lever under svært vanskelige forhold, de får dårlig betalt og må gi opp utdanningsmuligheter.

– Mange tror vi ikke har slavearbeid i dag, men det er faktisk flere slaver enn noen gang før. Jeg er veldig glad for at Caritas og Operasjon dagsverk vil bidra til å forbedre situasjonen for så mange i Kongo, sier utviklingsministeren.

Pedersen tror det handler mye om formidlingen av kunnskap, og hun tror det er få som faktisk vet hva som skjer rundt om i verden.

– Det er rart at vi ikke har hørt noe særlig om det før i dag, når det angår så utrolig mange mennesker, sier hun.