DREPT: Birgitte Tengs ble funnet voldtatt og drept i 1995. Saken har aldri blitt løst. Foto: Våge studio / NTB scanpix
DREPT: Birgitte Tengs ble funnet voldtatt og drept i 1995. Saken har aldri blitt løst. Foto: Våge studio / NTB scanpix

Nye undersøkelser i Birgitte Tengs-saken

Politiet har mottatt materiale som kan gjøre det aktuelt med nye undersøkelser i drapssaken fra 1995.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Politiet innså tidlig at arbeidet med DNA-prosjektet kunne bli omfattende og tidkrevende, men vi ser nå at prosjektet har utviklet seg til å bli enda mer komplekst og tidkrevende enn først antatt, sier påtaleansvarlig Lars Ole Berge i Sør-Vest politidistrikt.

I april 2019 informerte Sør-Vest politidistrikt om at de hadde mottatt analyseresultater fra Rettsmedisinsk institutt i Innsbruck i Østerrike.

Rapporten baserte seg på store mengder biologisk materiale politiet sendte til DNA-analyser høsten 2017.

Funnet drept

Politiet ber om forståelse for at man av etterforskningsmessige hensyn ikke kan gå i detaljer om DNA-prosjektet eller den øvrige etterforskningen.

– Vi vil fortsatt ikke gå inn på innholdet i rapporten, men arbeidet med DNA-prosjektet fortsetter, sier Berge.

17 år gamle Birgitte Tengs ble funnet voldtatt og drept like ved Gamle Sundveg på Karmøy. Saken har fått stor oppmerksomhet og vært etterforsket bredt, men det er ikke funnet noe endelig svar.

To hovedspor

Politiet opplyser at den videre etterforskningen går i to hovedspor, der det ene er DNA-prosjektet og det andre er øvrig etterforskning.

«I rapporten fra rettsmedisinsk institutt i Østerrike er det resultater som kan danne grunnlag for ytterligere undersøkelser. DNA-analyser på dette nivået er imidlertid svært komplisert, og det må derfor foretas konkrete vurderinger av hva man eventuelt skal undersøke videre», skriver politiet i en pressemelding.

Av hensyn til etterforskningen vil politiet ikke kommentere hva som skal undersøkes og når det blir gjort.

«Selv om innsatsen har vært nedskalert i en lengre periode, blir det fortsatt utført nødvendige etterforskningsskritt. Dette arbeidet vil fortsette parallelt med DNA-prosjektet», skriver politiet videre.

– Utfordrende å etterforske

Siden gjenåpningen av etterforskningen i 2017, har politiet gitt uttrykk for at etterforskningen vil pågå så lenge det finnes relevante etterforskingsskritt med oppklaringspotensial.

– Saken er svært spesiell. Politiets tilnærming har hele tiden vært at vi ikke vil la noe være uprøvd, og derfor fortsetter vi arbeidet selv om det er svært utfordrende å etterforske et drap som skjedde i 1995, sier Berge.

Politiet uttaler at de har stor forståelse for at først og fremst familie, men også lokalmiljø og befolkningen for øvrig, ønsker svar på hvem som drepte Birgitte Tengs.

– Det eneste som kan gi sikre svar er en oppklaring av drapet, og det er fortsatt vårt mål. Det er likevel ingenting som tyder på at vi står foran en snarlig løsning, sier Berge.

Han oppfordrer personer som sitter på nye opplysninger i saken om å kontakte politiet.