NY EIER: På onsdag annonserte Petter Stordalen at han tar over deler av Ving.
NY EIER: På onsdag annonserte Petter Stordalen at han tar over deler av Ving. Foto: Tt News Agency

Krever at Ving-Petter tar ansvar: – Sats på chartertog

Miljøforkjempere krever at Petter Stordalen leverer når han tar over Norges største reiseselskap.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Onsdag ble det kjent at hotellkonge Petter Stordalen kjøper Ving etter at den britiske reisegiganten Thomas Cook gikk konkurs i september.

Stordalen er kjent for å være svært opptatt av miljøet, og fokuset står høyt i kurs hos de drøyt 190 hotellene rundt om kring i Norden.

På Nordic Choice sine hjemmesider står det følgende:

«Forurensning, klimagassutslipp og sløsing av naturressurser er en stor trussel mot jorden. Vi vil være en forgjenger og vise at klimapåvirkningen kan minskes, selv med en stor hotelldrift. Derfor er alle hotellene våre ISO 14001-sertifisert.»

Ving er Norges største reisearrangør og har cirka 400.000 reisende årlig. Utslippsdata fra 2017/2018 viser at Ving sine fly slapp ut 890.000 tonn Co2.

Petter Stordalen har også vært i hardt vær for sine private flyreiser. Ifølge en oversikt fra Nettavisen førte hotellkongens private reiser i april et utslipp på omtrent 93,72 tonn CO2.

– Sats på chartertog

Onsdag uttalte Stordalen til E24 at Ving er verdens mest bærekraftige reiseselskap. Talsperson for Miljøpartiet det grønne, Arild Hermstad, mener Stordalen må levere på miljø hvis han skal stå for uttalelsene til E24.

– Det er vanskelig å komme unna at fly og cruise er klimaverstinger. Jeg ser fram til å se hvilke nye tiltak han vil iverksette for å få ned utslippene og miljøbelastningen, sier Hermstad.

Han mener Stordalen og Ving bør satse på chartertog hvis de virkelig vil levere på miljø.

– Stordalen bør ikke bidra til å grønnvaske reiselivsbransjen, så nå forventer vi at Ving gjør alt de kan for å bli et nullutslippselskap så raskt som mulig, sier han.

I tillegg mener Hermstad at de burde være sikre på at Ving bruker bærekraftig biodrivstoff og sikrer seg at klimakompensasjonene de kjøper er best i klassen.

Men Stordalen selv avviser at chartertog er oppe til vurdering.

– Ving er et selskap som klimakompenserer for hele reisen. Fra du møter opp på flyplassen og sjekker inn, til flyet, til bussen og til hotellet er miljøsertifisert. Det er en av de mest bærekraftige måtene å reise på når du skal på ferie, sier Stordalen til TV 2 før han fortsetter:

– Skal du til Gran Canaria må du fly, og da skal folk vite at Ving sine fly har halvparten av utslippene til vanlige fly.

– Hyklersk

Én av de som er mer kritisk på Petter Stordalens kjøp av Ving, er Aftonbladets kommentator Natalia Kazmierska.

For to uker siden uttalte Stordalen at han fikk gåsehud av Greta Thunberg, på onsdag sa hotellkongen det samme da han gikk inn som eier av Ving.

Det mener den svenske kommentatoren er hyklersk.

– Det er spesielt at han for bare to uker siden hyllet Greta Thunberg på samme måte som han nå hyller Ving, sier Kazmierska til TV 2.

Kommentatoren mener ikke Stordalen granskes nok, når han kjøper Nordens største reiseselskap.

– Han hyller dette som en fantastisk mulighet, uten at noen nevner at turisme er en av de største klimatruslene vi har. Jeg mener ikke det passer inn i Stordalens image som klimabevisst, sier hun.

Fnyser av kritikken.

– Du løser ingen problemer med skam, proklamerte Stordalen da han møtte norsk presse i Oslo fredag, to dager etter at det ble kjent at han kjøper 40 prosent av Ving fra konkursboet til Thomas Cook.

At forretningsmannen som lenge har profilert seg på bærekraft og miljøsatsinger, nå har blitt deleier av et flyselskap, har imidlertid fått kritikere til å trekke fram merkelappen «hyklersk» og mange til å anklage Stordalen for å ha for stor forskjell mellom liv og lære.

– Det er bare én av mange ting jeg blir kalt, og jeg lever godt med det, fastslo Stordalen.

Han forteller også at han har full støtte fra kona, EAT-gründer og flammende klimaforkjemper Gunnhild Stordalen.

– Gunnhild, hun jobber jo med at vi hele tiden skal være bedre i dag enn i går og fortsatt ikke så bra som i morgen. Gunnhild sier at måten vi jobber på i våre selskaper med å hele tiden finne nye løsninger når vi ser problemer, det er det som kommer til å løse det. Vi må jobbe med selskapene, uttalte Stordalen.

Kjempemulighet

Generalsekretær i Naturvernforbundet, Maren Esmark, sier til TV 2 at hun håper Petter Stordalen planlegger å gjøre Ving om til et reisebyrå som er togbasert eller bussbasert.

– Hvis han vrir Ving i en miljøretning, så er det ikke hyklersk av han å kjøpe opp selskapet. Men om han ekspanderer selskapet med flere flyreiser eller fly, så blir jeg skuffet, sier Esmark.

Hun mener det er vanskelig å drive Ving over på et miljøvennlig spor dersom de skal fortsette å fly.

– Da må de isåfall fly minst mulig, og elfly ligger langt fram i tid. Da må man enten begrense flytransporten eller satse på andre typer transport, mener hun.

Hun ønsker å utfordre Stordalen til å gjøre Ving miljøvennlig.

– Han er ihvertfall en av dem i næringslivet som er opptatt av klima og miljø, og det er vi glade for. Jeg håper han fortsetter med det, så får vi se da.

Forventer oppfølging

Generalsekretær i WWF, Bård Vegar Solhjell sier at Petter Stordalen har vært en viktig profil i Norge for å løfte frem næringslivets ansvar og rolle i klimaomstillingen.

– Det forventer vi at han også tar med seg inn i arbeidet med Ving. Klimaengasjement er ikke noe næringslivet bare kan smykke seg med i offentligheten, det må følges opp når strategiene legges og avgjørelsene tas, sier han til TV 2 og fortsetter:

– Vi venter spent på å se hvilken retning Stordalen kommer til å ta Ving – om det faktisk blir et grønnere selskap, eller om det fortsetter som før.

– Positivt

Leder i Norges miljøvernforbund Kurt Willy Oddekalv, mener det er positivt at Stordalen har kjøpt store deler av flyselskapet, og har store forventninger.

– Jeg syns det hadde vært mye verre om noen andre hadde kjøpt selskapet. Det skjer noe positivt på den miljømessige siden med alt Petter tar i, sier Oddekalv.

Han mener Stordalen er en av de få håpene vi har for få verne om miljøet i næringslivet.

– Han har dratt miljøvern langt i sine bedrifter, og jeg har store forventninger til dette. Jeg tror han vil klare å gjøre noe positivt her, mener han.