PST-SJEF: Hans Sverre Sjøvold, her ved en pressekonferanse i august.
PST-SJEF: Hans Sverre Sjøvold, her ved en pressekonferanse i august. Foto: Ørn E. Borgen / NTB scanpix

VG: PST-sjefen oppbevarte våpen ulovlig i flere år

PST-sjef Hans Sverre Sjøvold oppbevarte minst to håndvåpen uten å ha tillatelse over en periode på flere år. Nå vurderer spesialenheten å etterforske.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ifølge VG oppbevarte sjefen for Politiets sikkerhetstjeneste (PST), Hans Sverre Sjøvold, minst to håndvåpen uten å innhente tillatelse fra politiet.

Han bekrefter dette overfor avisen.

Sjøvold opplyser at han mottok våpnene etter dødsfallet til en mann i Vestfold i 2008 og at både han og den avdøde var medlemmer av Odd Fellow-losjen.

Første våpenamnesti etter dette var våren 2017, og det betyr i så fall, ifølge VG, at våpnene kan ha blitt oppbevart ulovlig i nærmere ni år.

– Enken kom til meg og lurte på om jeg kunne ta vare på de våpnene, og det gjorde jeg. Og så ble de nok liggende en periode. Så ble det våpenamnesti, og da fikk jeg levert de inn, sier Sjøvold til avisen, og sier han så på det som en vennetjeneste.

Et våpenamnesti betyr at man kan levere inn våpen i en begrenset periode uten å bli straffet for å ikke ha tillatelse.

Norsk politi er svært opptatt av å ha kontroll på våpen, og onsdag morgen la Sør-Øst politidistrikt ut en pressemelding hvor de understreker at alle våpen skal være registrert. Der understrekes det også at våpen fra dødsbo som arvinger er i besittelse av, i praksis besitter våpenet ulovlig.

Sjef Jan Egil Presthus for Spesialenheten vil nå be sin etterforskningsavdeling vurdere saken.

– Da vil det være opp til etterforskningsavdelingen å vurdere om det er behov for å innhente ytterligere opplysninger – der man tar stilling til om dette er noe som skal etterforskes eller ikke, sier Presthus til VG.