TRIST: Rafik Zekhnini er trist over beslutningen han har tatt. Men han mener det handler om noe større enn ham selv.
TRIST: Rafik Zekhnini er trist over beslutningen han har tatt. Men han mener det handler om noe større enn ham selv. Foto: Paul White

Snakker ut etter landslagsnekten: – Det NFF kommer med nå, kommer helt ut av det blå for oss

Rafik Zakhnini (21) har i lang tid hatt lyst til å gi opp landslaget.

Det har stormet rundt Dennis Tørset Johnsen, Tobias Heintz og Rafik Zekhnini etter at det tirsdag ble klart at trioen nekter å representere U21-landslaget så lenge Leif Gunnar Smerud er trener.

– Jeg har tenkt på dette lenge. Jeg har vært forberedt på at det kom til å bli trøkk. Men det viktigste for meg er at vi får fram vårt budskap. Det kan ikke være som det er nå, sier Rafik Zekhnini til TV 2 Sporten.

Han ber om å bli trodd på at trioen ikke står fram bare for egen vinnings skyld. Han virker oppriktig bekymret på U21-landslagets vegne med Smerud som trener.

– Det er viktig at folk forstår at vi ikke gjør det på grunn av oss selv eller spilletid. De to andre har vært fast på laget, mens jeg har spilt mindre. Det vi vil fram til er at vi vet at de tkommer andre spillere etter oss som har talent og som skal opp og fram. Vi vil ikke at de skal være i et miljø som det er nå. Derfor vil vi ha endring, sier han.

Tobias Heintz er enig.

– Vi vil ikke at kommende generasjoner skal ha de samme opplevelsene som vi har hatt, sier Heintz.

Rafik Zekhnini er klar over at valget hans er kontroversielt. Det gjorde det hele ekstra vanskelig.

– Først og fremst er dette ganske trist. Jeg har vært med siden U15-landslaget. Jeg har trivdes godt i alle årene. Jeg er veldig stolt over å spille for landslaget. Det er ikke til å legge skjul på. Derfor har dette vært tøft for meg og min familie, spesielt ettersom jeg har blitt pushet av pappa til å dra på samlinger de gangene jeg har vært usikker på om jeg skal reise eller ikke, sier han.

Til slutt fikk han likevel forståelse fra faren.

– Jeg har hatt lyst til å gjøre dette tidligere, men så er jeg blitt pushet til å dra. Men nå føler selv pappa at nok er nok etter alt jeg har forklart, sier Zekhnini.

– Jeg er blitt hengt ut og frosset ut av spillergruppen ved flere anledninger

Reagerer på Smerud-uttalelser

Da TV 2 publiserte saken om landslagstrioen nei til U21-landslaget, forklarte landslagssjef Leif Gunnar Smerud at «dette er spillere som over tid har hatt problemer med å etterleve de krav og forventninger som stilles til landslagsspillere».

– Utifra uttalelsene til Smerud, så ser det ut til at de ikke har vært fornøyd med oss over lang tid. Men så har det også vært sagt at de har forsøkt å gjøre noe med det. Men vi tre har snakket sammen nå, og vi har aldri fått noen beskjed om at vi må endre på holdningene våre og endre det og det. Dette er noe som kommer helt ut av det blå for oss, hevder Zekhnini.

Elitedirektør i NFF, Lise Klaveness, forsvarer imidlertid landslagssjef Smerud. Hun hevder hun fortløpende, og over tid, har blitt informert om at det har vært utfordringer med trioen.

– Over tid har det vært noen utfordringer som jeg er blitt informert om i lengre tid. For en ukes tid siden, 18. oktober, ble jeg informert om at disse spillerne ikke var aktuelle til neste samling. Vi var opptatt av hvordan vi skal få de inn igjen, og hvordan vi skal kommunisere det på en måte som motiverer til å få dette bedret. Der var vi, så fikk vi meldingen om at de trekker seg fra landslagsspill noen dager etterpå, sier hun.

– Akkurat i denne saken er jeg veldig trygg på saken. Jeg har vært informert og vært klar over at det har vært litt krevende. Jeg har hele tiden hatt som mål, hvordan skal vi få disse unge og talentfulle spillerne til å blomstre i landslagstrøyen på sikt. Det har ikke gått foreløpig, sier Klaveness.

Vil tilbake på landslaget

Hun er klar på at hun nå ønsker å møte spillerne for å snakke ut med dem. Klaveness er klar på at ingen avskrives.

– Vi ønsker å møte dem. Unge spillere med stort talent, ingen er avskrevet her. Jeg ønsker å møte dem ansikt til ansikt slik at de kan bli aktuelle for landslagsspill på lang sikt, sier hun.

Det er både Tobias Heintz og Rafik Zekhnini positiv til.

– Absolutt. Jeg har lyst til å spille for landslaget. Får jeg tidspunkt og dato, så er jeg villig til å diskutere dette. Jeg har jo også andre muligheter når det kommer til min bakgrunn, men jeg har ikke valgt noe. Jeg føler meg som en nordmann, trives veldig godt i Norge og vil gjerne spille for det norske landslaget, sier Zekhnini.