Slik holder én familie en hel nasjon i kne

«El Chapos» sønn løslatt like etter pågripelse. Nå slår meksikanere alarm om makten organisert kriminalitet har over myndighetene.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ovidio Guzmán, sønnen til «El Chapo», unnslapp pågripelse under en intenst skyteepisode for to uker siden.

Det såkalte Sinaloa-kartellet til «El Chapo» som sitter fenglset i USA, lever nemlig i beste velgående og drives av sønnene, ArchivaldoIván Guzmán, Jesús Alfredo Guzmán, samt Ismael «El Mayo» Zambada.

Ovidio er også involvert, og er begjært utlevert av USA for narkotikasmugling.

Torsdag offentliggjorde meksikansk politi deres egen video av pågripelsen, som har blitt til en pinlig sak for president Andres Manuel Lopez Obrador.

Videoen viser hvordan Ovidio kommer gående ut av boligen med armene over hodet. Etter hvert hører man heftig skyting i bakgrunnen.

Ovidio tar opp mobiltelefonen og ringer sin bror, Archivaldo Ivan Guzman og ba ham få slutt på kaoset.

Archivaldo skriker «Nei» og truet sikkerhetspolitiet og deres familie over telefonen, og den intense skytingen utenfor fortsatte.

13 drept

13 personer ble drept og minst 20 skader i de voldsomme skuddsalvene, og det komplette kaoset fikk politiet til å trekke seg tilbake - fire timer etter aksjonen startet - uten å ta med seg Ovidio.

Begrunnelsen var å unngå flere drap.

Saken har ført til fornyet og heftig debatt i Mexico. Mange mener organiserte kriminelle grupper står enda sterkere etter den feilslåtte politiaksjonen, ifølge National Review.

Selv om både president og politi blir hudflettet for avgjørelsen, er det mange innbyggere i Culiacán som ytrer lettelse over beslutningen om å trekke seg tilbake. De mener voldspiralen kunne kommet ut av kontroll om ikke politiet ga etter.

Holder nasjon som gissel

Det såkalte Sinaloa-kartellet til El Chapo drives i dag med jernhånd, og holder i praksis et helt land i kne. Mange mener de er minst like sterke nå, som da El Chapo var i full aktivitet selv.

At kriminelle kan gå ut i gaten og skyte rundt seg med maskingevær for å få en av lederne løslatt – og lykkes med det – forsterker synet på at organisert kriminalitet er mektigere enn myndighetene i landet.

Meningsmålingen utført for avisen Reforma, viser at 56 prosent av meksikanerne mener de organiserte kriminelle gruppene er mektigst, mens kun 33 prosent mener myndighetene er mektigst.

Mexicos president, Andres Manuel Lopez Obrador, forsvarer beslutningen om å løslate Ovidio etter angrepet.

– Jeg støtter beslutningen som ble gjort fordi situasjonen tok en dårlig vending, og innbyggernes liv sto i fare.

– Det å arrestere én kriminell, kan ikke være verdt mer enn livet til mange mennesker, uttalte Obrador på en pressekonferanse forrige fredag.

Dårlig planlegging

Politisjefen har gått ut og sagt at aksjonen var for dårlig planlagt. Påtalemakten var fortsatt bare i gang med å søke om ransakingsordre da operasjonen ble satt i gang.

Sikkerhetspolitiet hadde fire team på vei til stedet for å omringe eiendommen. Men kartellets folk avskar tre av teamene. Dermed fikk ikke gruppen som gjennomførte arrestasjonen den støtten de trengte.

Samtidig dro kartellets menn til flere militære baser, samt oppsøkte hjemmene til sikkerhetspolitiet og truet dem og familiene deres.

To offiserer og ni soldater ble tatt som gisler av kartellet, opplyser myndighetene. De ble løslatt i det Ovidio Guzman fikk gå.

Krigen mot narkotika

Mexico har hatt en uttalt «krig mot narkotikakartellene» siden 2006, og det var en voldsom seier for myndighetene da selve El Chapo ble pågrepet og utlevert til USA.

«El Chapo» soner en livstidsdom i USA for smugling av hundrevis av tonn kokain, heroin, metamfetamin og marihuana. Han har tidligere rømt fra fengsel i Mexico to ganger.

Ifølge Reuters har myndighetene sendt sikkerhetsstyrker for å patruljere byen etter de voldsomme kampene. USA har også lovet å hjelpe til med å stoppe våpensmuglingen ved deres felles grense.