KNASK ELLER KNEP: Hver halloween går barn rundt om i landet ut i gatene for å spørre om knask eller knep. For det meste er feiringen bare moro, men i enkelte tilfeller kan det gå over styr.
KNASK ELLER KNEP: Hver halloween går barn rundt om i landet ut i gatene for å spørre om knask eller knep. For det meste er feiringen bare moro, men i enkelte tilfeller kan det gå over styr. Foto: Erik Johansen / NTB scanpix

Politiets klare halloween-oppfordring til foreldrene

Hvert år må politiet gripe inn på grunn av feiringer som kommer ut av kontroll.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

31. oktober er en stor dag for mange barn. Godteri, utkledning og venner er en utmerket kombinasjon for å ha det gøy.

Samtidig bør man ha i bakhodet at det fort kan gå over styr på en slik dag.

Flere politidistrikter har de siste dagene kommet med påminnelser om alt man bør tenke på under halloween-feiringen.

– Det går stort sett veldig fint for seg på halloween, sier Anne Katrin Storsveen, som er politioverbetjent og fagansvarlig i Nettpatruljen i Oslo politidistrikt.

– Men vi ser at tyveri av godteri er noe som skjer. Er dette grovt nok utført, blir det sett på som ran, sier Storsveen.

Hærverk

Hvert år må politiet gripe inn på grunn av halloween-feiringer som går ut av kontroll. Politiets nettpatrulje oppfordrer nordmenn generelt til å oppføre seg pent og ta hensyn til hverandre.

Å stjele godteri fra andre eller true andre for å ta godteri er ikke greit. I tillegg til tyverier, opplever politiet også flere tilfeller av hærverk hver halloween.

– Å kaste gjenstander som stein eller egg er helt uakseptabelt. Du kan faktisk ende opp med å måtte vaske husveggen for eggrester eller erstatte knuste vinduer selv, sier Storsveen.

Politiet minner om man kan være erstatningspliktig for det man ødelegger også før fylte 15 år.

Skremming

Dersom kostymet har en maske, må man være litt forsiktig. Årsaken er at det er forbudt å være maskert i det offentlige rom i forbindelse med arrangementer.

– Det er ikke lov til å gå med lekevåpen eller noe annet som kan forveksles med et ekte våpen. Det er viktig å tenke over hva man kler seg ut som og hva man har med seg. Bruk ikke kostymer som lett kan forveksles med politiets uniformer, sier Storsveen.

Noe som ikke overraskende forekommer ofte på halloween, er skremming. Selv om dette naturligvis er en del av feiringen, skal man også være forsiktig.

– Overdreven skremming kan sette spor hos barn og eldre. Det er ikke lov å skremme eller true andre, og blir noen redde, kan det være straffbart, sier Storsveen.

Husk refleks

Barn bør vite hva som er greit og ikke på halloween. Derfor oppfordrer politiet foreldre rundt om i landet til å ta en prat med barna før de går ut for knask eller knep.

– Gi barna deres noen kjøreregler før de setter ut på tokt. Be dem respektere at ikke alle vil være en del av halloween-feiringen, sier Storsveen.

Pass på at barna kler seg godt nok, slik at godteriinnsamlingen ikke blir en kald opplevelse. Sørg også for at alle som beveger seg rundt i høstmørket har på seg refleks, er oppfordringen.

Tall fra Trygg Trafikk viser at sjansen for å bli påkjørt reduseres med 85 prosent dersom man bruker refleks.

«I tettbygd strøk har en bilist som kjører med nærlys i 50 km/t to sekunder på å oppdage deg og reagere dersom du ikke bruker refleks. Med refleks har bilisten 10 sekunder til rådighet. Det er et hav av forskjell», skriver Trygg Trafikk.

– Vi oppfordrer alle til å vise hensyn, og håper store og små får en fin feiring, sier Storsveen.