FÅR NYVALG: Boris Johnson, her fotografert tidligere i oktober.
FÅR NYVALG: Boris Johnson, her fotografert tidligere i oktober. Foto: Henry Nicholls / NTB scanpix

Underhuset sier ja til nyvalg i Storbritannia 12. desember

Det britiske Underhuset har stemt for å holde valg i landet 12. desember. Vedtaket kom etter nesten seks timer med debatt tirsdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Etter tre mislykkede forsøk på å skrive ut nyvalg denne høsten, fikk regjeringen endelig med seg de folkevalgte på å la britene gå til urnene før jul. Regjeringen la tirsdag fram et forslag om at valget skulle holdes 12. desember. Opposisjonen ville endre datoen til 9. desember, men fikk ikke gjennomslag for dette.

Ved tidligere anledninger har opposisjonspartiene avvist å holde valg, fordi de først ville sikre at landet krasjet ut av EU uten en avtale 31. oktober. Denne gangen var situasjonen annerledes etter at EU hadde tilbudt en tre måneder lang utsettelse av utmeldingen, noe statsminister Boris Johnson motvillig måtte gå med på.

En annen forskjell var at tidligere forsøk på å skrive ut nyvalg ble gjort i henhold til valgloven, som krever to tredels flertall, det vil si 434 stemmer. Tirsdagens forslag kom i form av et eget lovforslag, som bare krever alminnelig flertall, men åpner for at opposisjonen kan forslå endringer, slik de gjorde da de ba om at valget ble fremskyndet med tre dager.