NAV: Statsminister Erna Solberg.
NAV: Statsminister Erna Solberg. Foto: Markus Schreiber

NAV-skandalen:

– Ble informert om saken for i underkant av ti dager siden

Statsminister Erna Solberg sier til TV 2 at hun fikk informasjonen da hun var på vei til utlandet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det opplyser statsministeren til TV 2.

– Denne saken ble jeg informert om for i underkant av ti dager siden, da jeg var på vei for å reise til utlandet, sier statsministeren.

Tidligere har hun uttalt at hun fikk vite om saken i juni, men opplyser nå om at hun på daværende tidspunkt ikke visste omfanget av saken.

– Jeg hørte om praksisendringen i juni, men ikke om omfanget av saken og at personer hadde fått dom, sier Solberg til TV 2.

Mandag kom det fram at uriktig praktisering av trygderegler har ført til at minst 36 personer har fått ubetinget fengsel i opptil åtte måneder.

– Første gang

Statsministeren informerer om at hun da fikk vite at det var planlagt en pressekonferanse i den forbindelse.

– Dette var første gang jeg fikk vite at vi over lang tid hadde praktisert et regelverk uten at det var i forståelse med EU-regelverket, og at folk har fått en dom i strid med retten etter EU gjorde sine endringer, sier Solberg.

Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie møter i Stortinget tirsdag 5. november klokken 10 for å redegjøre om saken.

20. desember 2018 varslet Nav Arbeids- og sosialdepartementet om saken. Først mandag fortalte arbeidsminister Anniken Hauglie (H) om feilen.

– Det er for tidlig å snakke om konsekvenser. Nå har Anniken Hauglie vært klar på flere grep som gjøres, og vi planlegger nå en granskning. Så må vi se på tidslinjen og finne ut hvorfor dette skjedde, sier statsministeren.

Kvalitetssikring

Hun sier vi i fremtiden må sikre at Norge ikke kommer i utakt med reglene fra EU.

– Vi burde hatt bedre kvalitetssikringssystemer på det tidspunktet. Det er mange på veien som burde sett at vi har praktisert et regelverk som har vært i strid med forandringer i EU, men det er ikke noe poeng med skyldfordeling, sier hun.

Et av spørsmålene fra opposisjonen når Hauglie møter i Stortinget vil være når statsministeren og statsråden har visst hva.

36 feilaktig fengslet

På grunn av feil praktisering av trygderegler har minst 36 personer blitt dømt til ubetinget fengsel i opptil åtte måneder.

Minst 48 uriktige dommer er avsagt for trygdebedrageri, der 36 av dem er ubetingede fengselsdommer. Rundt 2400 saker eller personer har fått en tilbakekrevingssak som kan være feil.

Det var en gjennomgang av praksis i NAV som viste hvordan reglene for å ta med sykepenger, arbeidsavklaringspenger og pleiepenger fra Norge til et annet EØS-land mens man har vært bosatt i Norge, ikke har vært praktisert riktig siden EUs trygdeforordning kom i 2012.