PRESSEKONFERANSE: Libanons statsminister Saad Hariri under en pressekonferanse tirsdag.
PRESSEKONFERANSE: Libanons statsminister Saad Hariri under en pressekonferanse tirsdag. Foto: Mohamed Azakir / Reuters / NTB scanpix

Libanons statsminister sier han vil gå av etter masseprotester

Libanons statsminister Saad Hariri sier han vil levere sin og regjeringens avskjedssøknad etter 13 dager med massedemonstrasjoner.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Sunnimuslimen og milliardæren Saad Hariri (49) har siden januar 2019 ledet en samlingsregjering med 30 statsråder der de fleste av Libanons partier er representert.

I en TV-sendt tale tirsdag sa Hariri at han vil gå til presidentpalasset for å levere regjeringens avskjedssøknad.

De landsomfattende masseprotestenene har i all hovedsak vært fredelig og er rettet mot den politiske eliten, som anklages for korrupsjon og maktmisbruk.

Demonstrantene protesterer mot regjeringens håndtering av den dype økonomiske krisen i landet og krever omfattende politiske reformer.

Borgere i alle aldre og på tvers av religiøse skillelinjer har sluttet seg til protestene. Mange demonstranter har krevd Hariris avgang. Blant dem som har avvist dette og kritisert demonstrantene, er den mektige sjiamuslimske Hizbollah-bevegelsen.

I henhold til Libanons maktfordelingsprinsipp skal nasjonalforsamlingen deles likt mellom kristne og muslimer, presidenten skal være kristen, statsministeren sunnimuslim og nasjonalforsamlingslederen sjiamuslim.