MARKERING: Utenriksminister Ine Eriksen Søreide og den russiske utenriksministeren Sergej Lavrov på vei til å legge ned krans foran Frigjøringsmonumentet i anledning markeringen av 75-årsdagen for frigjøringen av Øst-Finnmark sist fredag. På dette tidspunktet var allerede operasjonen i gang.
MARKERING: Utenriksminister Ine Eriksen Søreide og den russiske utenriksministeren Sergej Lavrov på vei til å legge ned krans foran Frigjøringsmonumentet i anledning markeringen av 75-årsdagen for frigjøringen av Øst-Finnmark sist fredag. På dette tidspunktet var allerede operasjonen i gang. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Russland i gang med ubåt-operasjon i nord

Russland er i gang med en massiv ubåt-operasjon i Barentshavet, ifølge flere medier.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tirsdag morgen var det to russiske ubåter av klassen Sierra som befant seg vest for Bjørnøya, der Barentshavet møter Atlanterhavet.

Ifølge VG seilte de første ubåtene fra sine baser på Kola, rett over grensen ved Kirkenes, tidlig i forrige uke.

Målet er å vise at de er i stand til å forsvare sine baser og true USAs østkyst, opplyser Etterretningstjenesten til NRK.

Hele ubåt-operasjonen skal trolig vare i over 60 dager og er trolig bestemt på høyeste politiske nivå, ikke av marinen, mener norsk E-tjeneste.

Fredag sist uke møttes norske og russiske forsvars-topper i Kirkenes for å markere 75-årsdagen for frigjøringen av Finnmark i 1944.

Nå viser det seg altså at den store ubåt-operasjonen allerede var i gang på dette tidspunktet.