Nå tør Real Sociedad-fansen å drømme om Champions League igjen

FULLKLAFF PÅ OVERGANGSMARKEDET: Martin Ødegaard trekkes fram som bare en av flere signeringer Real Sociedad traff særdeles godt på i sommer. Nå kjemper Real Sociedad i toppen av La Liga.
FULLKLAFF PÅ OVERGANGSMARKEDET: Martin Ødegaard trekkes fram som bare en av flere signeringer Real Sociedad traff særdeles godt på i sommer. Nå kjemper Real Sociedad i toppen av La Liga. Foto: Alvaro Barrientos
Ødegaard & Co. begeistrer lokalbefolkningen.

Etter to strake sesonger med plasseringer midt på tabellen, henholdsvis 9.-plass i fjor og 13.-plass for to år siden, var forventningene til årets Real Sociedad-utgave blandede.

Ti seriekamper ut i årets La Liga er imidlertid forventningene tilbake. Status er 3.-plass på tabellen, ett fattig poeng bak Granada.

– Folket her er virkelig begeistret over starten på sesongen. Ikke bare fordi de ligger på tredjeplass, som er fantastisk, men vel så mye på grunn av stilen til laget, forteller Borja Santa.

Han følger Real Sociedad som journalist i lokalavisen Mundo Deportivo.

Santa mener sommerens overgangsvindu endte i fullklaff for klubben fra San Sebastian, byen som på baskisk heter Donostia.

– De nye spillerne – spesielt Martin Ødegaard, men også Portu og Isak – har utgjort en stor forskjell i lag med Oyarzabal og Merino. Nå mestrer laget å spille både kjapt i lengderetning og i tillegg til å holde på ballen i faste situasjoner. I år klarer de til og med å vinne kamper som den mot Celta Vigo sist, som er en tøff og litt ukomfortabel kamp, sier Borja Santa.

Husk kampen på TV 2 Sport Premium! I kveld kan du se Ødegaard i aksjon for Real Sociedad hjemme mot Levante. Kampstart er 19.00.

Europa er målet

Til TV 2 forteller nevnte Portu – angriperen som kom til klubben før årets sesong fra Girona – at han føler laget har en spesiell mentalitet. Han mener laget er kapabel til å slå alle i La Liga.

– Denne gjengen kommer til å kjempe for å poengene i alle kampene. Vi skal gi maks for å komme så høyt som mulig å nå ut i Europa, sier Portu til TV 2 etter forrige hjemmekamp mot Real Betis.

Martin Ødegaard vraket flere klubber som spilte i Europa da han gikk til Real Sociedad før årets sesong. Sesongstarten hittil har gitt blod på tann.

– Vi er der vi ønsker å være på tabellen nå, så får vi se om vi til slutt klarer å henge med der oppe. Men selvfølgelig vil vi ende så høyt som mulig. Det å kvalifisere seg til Europa hadde i alle fall vært et kjempepluss. Jeg skal gjøre mitt for at vi ender i Europa, sier Ødegaard.

Real Sociedad spilte faktisk i Europa League så sent som i 2017, der blant annet Rosenborg var motstander. Men sist gang klubben var med i Champions League var 2013/2014-sesongen.

For å klare det på nytt, må klubben ende blant ligaens fire beste lag.

– Å komme seg til Champions League er veldig tøft, men det er ikke umulig. Barcelona, Atlético and Real Madrid vil nok kjempe om de tre øverste plasseringene, men fortsetter Sociedad å prestere som de har gjort, kan de fort kjempe om fjerdeplassen med Sevilla og utyntte at Valencia sliter litt om dagen. Med en perfekt sesong tror jeg «La Real» kan ta en Champions League-plass, sier journalist Borja Santa.

Sist gang Real Sociedad endte på pallen i La Liga var for øvrig i 2002-sesongen. Da spilte Ødegaards agent, Bjørn Tore Kvarme for klubben. Kvarme & Co. ledet lenge tabellen, men seriemesterskapet røk med to poengs margin til Real Madrid.

Nå mener uansett TV 2s La Liga-ekspert Guillem Balague har kommet dithen at det vil være en nedtur om sesongen ikke ender med en Europa-billett.

– Jeg tror de håper å kjempe om fjerdeplassen, men det vil i alle fall være en skuffelse om de ikke klarer topp seks, sier han.

Mener fortsatt Ødegaard må bevise i visse kamper

I går fortalte Balague at han mener nordmannen Martin Ødegaard var en av puslebrikkene Real Sociedad manglet for å ta det siste lille steget.

Borja Santa i Mundo Deportivo er langt på vei enig.

– Det at Martin Ødegaard ble kåret til månedens spiller i september taler for seg selv med tanke på betydningen han har hatt for «La Real». Hvert eneste touch han tar gir mening, og han har også gitt laget mer tempo, sier Santa.

Samtidig er han klar på enkelte fortsatt mener Ødegaard har til gode å overbevise på et par områder.

– Han har forsvunnet litt ut av spillet i kamper mot lag som Athletic og Sevilla, gode lag som har mange fysiske spillere sentralt i banen. Der har han en utfordring. Men igjen: Når han har funnet plass i banen til å spille sitt spill, så har magiske ting skjedd, sier Borja Santa.

Lik TV 2 Sporten på Facebook