Denne jobben har kreft som yrkesskade

Brannmenn har prostatakreft som yrkesskade. Terje (58) er en av dem.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Terje Sørensen (58) begynte i det han kaller «verdens beste jobb» allerede i 1987. Da var han 27 år.

Det han ikke visste da, var at drømmejobben også skulle gjøre ham syk.

– Det var helt tilfeldig at jeg oppdaget det. En kollega fikk tarmkreft i 2009, og da ble jeg også litt bekymret og gikk til legen, forteller Terje til God morgen Norge.

Legen tok blodprøver og det viste seg at Terje hadde forhøyede verdier. I juni 2011 fikk han påvist prostatakreft.

– Det var ganske surrealistisk å få den beskjeden. Helt merkelig, forklarer Terje.

Se hele intervjuet øverst i saken!

Har påvirket hverdagen

I oktober samme år ble han operert, men legene fikk ikke fjernet alt. Terje har fortsatt en svulst i kroppen som legene holder øye med. De vil ikke gjøre noe mer før den eventuelt sprer seg.

SYK AV JOBB: Jobben som brannmann har gitt Terje Sørensen kreft. Foto: Privat.
SYK AV JOBB: Jobben som brannmann har gitt Terje Sørensen kreft. Foto: Privat.

Da Terje fikk påvist kreft, måtte han slutte som operativ brannmann og ble branninspektør i stedet. Han legger ikke skjul på at sykdommen og operasjonen har hatt stor innvirkning på hverdagen.

– Hverdagen er blitt ganske annerledes. Jeg har dårligere livskvalitet. Jeg blir veldig trøtt og sliten, sliter med lekkasjer og ereksjonsproblemer.

Etter at 58-åringen ble bestefar, har det blitt enda viktigere å holde seg frisk.

– Du har lyst til å se de barnebarna vokse opp, forklarer Terje.

Brannmenn er mer utsatt

– Ifølge Kreftregisterets undersøkelse av 2579 brannkonstabler fra 1961 til 2005, utviklet hver fjerde kreft. Forekomsten er 20 prosent høyere enn ellers i befolkningen, forklarer lege Franck Sky til God morgen Norge.

Brannmenn har 28 prosent høyere risiko for å utvikle prostatakreft enn andre menn, i tillegg har de blant annet større sjanse for å få blod- og lymfekreft, nyrekreft, føflekkreft og kreft i tarmen.

Foreløpig vet man ikke hva den økte kreftrisikoen blant brannmenn skyldes, men Kreftregisteret og Statens arbeidsmiljøinstitutt (STAMI) holder på med et prosjekt for å finne flere svar.

De fleste leger og forskere tror imidlertid at det har å gjøre med stoffene man eksponeres for i forbindelse med slukningsarbeidet.

– Man antar at brannrøyken i dag har blitt mer kompleks i sin sammensetning, da det delvis brukes andre materialer enn tidligere. For eksempel kan man anta at det er mer bruk av plastmaterialer og mye mer elektronikk i dagens boliger enn tidligere, utdyper Sky.

Hvorvidt kreft kan knyttes til skiftarbeid er foreløpig usikkert.

– Det kan kanskje være en sammenheng mellom skiftarbeid og kreft i prostata, bryst og tykktarm. Dette er imidlertid usikkert, og det er ikke tilstrekkelig kunnskap til at man kan trekke konklusjoner, sier Sky til God morgen Norge.

Nye rutiner

I 2017 ble prostatakreft for første gang godkjent som yrkesskade for brannmenn. Siden den gang har det blitt innført en rekke nye rutiner i brannvesenet.

– Vi skal alltid ha rent tøy, så vi kler av oss skitne klær på skadestedet. Det er veldig viktig å skille mellom rene og skitne soner. De siste fem årene har det vært en veldig god utvikling på dette feltet. Det er mye fokus på det, forklarer Terje.

Vil du fraråde folk å bli brannmenn på grunn av kreftrisikoen?

– Jeg vil ikke fraråde noen verdens beste yrke. Fokuset vårt er på å redde mennesker, avslutter Terje.