nav-skandalen:

Rune (55) ble uskyldig dømt for trygdesvindel – satt i fengsel med drapsmenn

Rune Halseth (55) ble funnet skyldig i trygdesvindel for over 300.000 kroner og sonet fire måneder i høysikkerhetsfengsel. Hele tiden var 55-åringen uskyldig.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mandag ble det kjent at reglene for å ta med seg trygdeytelser til andre EØS-land har vært praktisert feil siden 2012.

Det har ført til at minst 48 uriktige dommer er avsagt for trygdebedrageri, der 36 av dem er ubetingede fengselsdommer.

– Dette er en svært alvorlig sak. Jeg beklager overfor de som er berørt og deres familier, uttalte arbeidsminister Anniken Hauglie mandag.

Sonet med drapsmenn

En av dem som har blitt feilaktig dømt for trygdesvindel, er Rune Halseth (55), som er bosatt på Jessheim i Akershus.

Halseth ble i 2016 dømt til fem måneders ubetinget fengsel for trygdebedrageri for over 300.000 kroner, og sonet over fire måneder av dem.

– Jeg ble hentet hjemme, og kjørt til et sted hvor jeg var nesten en uke. Så ble jeg fraktet videre til Halden fengsel, hvor jeg satt på en egen lukket avdeling, forteller Halseth til TV 2.

Halden fengsel er et høysikkerhetsfengsel, hvor blant annet drapsmenn og sedelighetsforbrytere er innsatt.

– Var du i kontakt med disse?

– Ja. Der jeg satt var det voldelige og narkodømte, sier Halseth.

– Føler deg som en kjeltring

I dommen mot 55-åringen heter det at «retten ikke kan se at det foreligger noen formildende omstendigheter i saken». Ifølge Halseth selv var det kapasitetsproblemer som var årsaken til at han havnet i Halden.

– Jeg satt veldig innelukket, og med mine psykiske problemer var det et mindre egnet sted. Jeg følte meg veldig alene, og tenkte «hva gjør jeg her?».

Halseth har fått beskjed fra sin advokat om at han er feilaktig dømt, og at NAV er i gang med å undersøke saken. Hans reaksjon på NAV-skandalen er at det er mange som bør skamme seg.

– Dommen gjorde at jeg ble trykket enda lenger ned enn der jeg allerede var. Samtidig som du går rundt og føler deg som en kjeltring uten grunn, fordi du egentlig hele tiden har visst at du ikke har gjort noe feil.

Betaler fortsatt på erstatningskravet

Bakgrunnen for dommen mot Halseth begynte med at han mottok arbeidsavklaringspenger, og i begynnelsen av 2012 fikk innvilget tillatelse til å reise to uker til Danmark.

– Det skjedde noe som gjorde at livet mitt raste sammen, og jeg ble anbefalt av NAV å starte på nytt. Jeg nevnte at jeg hadde venner i Danmark og kunne dra ned dit for å få en forandring i livssituasjonen.

I dommen fra Hedmarken tingrett står det at Halseth mente han muntlig fikk opplyst fra saksbehandleren at han kunne ringe NAV for å få forlenget dispensasjonen, dersom oppholdet i utlandet var bra for ham.

«Tiltalte hevder også at han ringte minst to ganger, kanskje 10, kanskje 15 ganger, til NAV for å få godkjent lenger utenlandsopphold. Han kom aldri gjennom til saksbehandler, men la igjen beskjed til sentralbordet. Da han ikke hørte noe fra NAV, oppfattet han det slik at han hadde nødvendig godkjennelse», heter det videre.

Halseth fortsatte i en periode å oppholde seg i Danmark mens han mottok arbeidsavklaringspenger, og ble dermed dømt. Den dag i dag betaler han fortsatt på erstatningskravet.

– Det er et krav på over 300.000 kroner, som NAV trekker av uføretrygden hver måned. Det har mye å si når du ikke har så mye penger fra før, sier Halseth.

FEILAKTIG DØMT: Rune Halseth leser dommen han fikk i 2016. Foto: Aage Aune / TV 2
FEILAKTIG DØMT: Rune Halseth leser dommen han fikk i 2016. Foto: Aage Aune / TV 2

Vil gi de rammede et ansikt

Vel vitende om at han hele tiden var uskyldig, blir 55-åringen sint og skuffet når han tenker over hvordan han har blitt behandlet.

– Det er helt på tryne. Du føler deg stemplet. Tenk hvis ingen hadde klart å finne ut av dette. Man har ikke en sjanse til å stå alene mot et slikt system, sier Halseth.

I tillegg til at han selv måtte sone flere måneder i fengsel på grunn av NAV-skandalen, er han opptatt av hvor mange andre som også har blitt rammet.

– Det er ikke bare meg, og det er derfor jeg nå velger å gå ut. For å kanskje gi de rammede et ansikt utad.

Nå som han har fått beskjed om at han var uskyldig, vil Halseth vurdere å unne seg en liten feiring.

– Beklager sterkt

Mandag opplyste NAV at rundt 2400 personer har fått en tilbakekrevingssak som kan være feil, og varslet videre at de vil gjennomgå alle relevante saker manuelt.

De som har krav på ytelser eller kompensasjon, vil få melding fra NAV. Gjenopptakelseskommisjonen ble varslet om saken i forrige uke.

– Vi har kommet til at vår praksis må endres. Jeg beklager sterkt til dere som er berørt. Vi jobber med å få oversikt over hvilke saker som er behandlet feil og skal rette opp for de det berører, uttalte NAV-direktør Sigrun Vågeng mandag.

TV 2 har spurt domstolene om å få tilsendt dommer der norske statsborgere har blitt feilaktig dømt for brudd på NAV-reglene i forbindelse med reise eller opphold i andre land innenfor EU/EØS. Dommen mot Rune Halseth er en av flere dommer som TV 2 har fått tilsendt.

I saken mot Halseth la aktor ned påstand om seks måneders fengsel, mens hans forsvarer ba om frifinnelse. Eidsivating lagmannsrett opplyser til TV 2 at saken ble forsøkt anket, men at den ble forkastet. Dommen ble rettskraftig sommeren 2016.