USKYLDIG DØMT: – Å få denne dommen var forferdelig, krenkende og flaut, sier Heidi Schjetne. Nå viser det seg at hun var uskyldig. Foto: Tor Henning Flaatten/TV 2
USKYLDIG DØMT: – Å få denne dommen var forferdelig, krenkende og flaut, sier Heidi Schjetne. Nå viser det seg at hun var uskyldig. Foto: Tor Henning Flaatten/TV 2

Heidi ble feilaktig dømt til fengsel for nav-svindel:

– Jeg har blitt mørbanket av systemet

Heidi Schjetne (49) ble dømt til 40 dager i fengsel og tilbakebetaling av 340.000 kroner til NAV. Nå viser det seg at dommen var feil.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Heidi Schjetne fra Askøy utenfor Bergen er en av dem som har fått føle NAV-skandalen på kroppen.

Hun er en av de 48 som har blitt feilaktig domfelt for trygdesvindel, fordi NAV siden 2012 har feiltolket sentrale trygderegler i forbindelse med reise eller opphold i andre land innenfor EU/EØS.

– Da jeg leste om skandalen i går, tenkte jeg først at «dette gjelder ikke meg». Jeg er ikke vant til å være så heldig at jeg tenkte det kunne være sjans for å få opphevet dommen min, sier Schjetne.

Nå viser det seg at NAV-saken også omfatter henne.

Derfor var hun uskyldig

Saken startet i desember 2012, da Schjetne flyttet til Spania med familien. Der bodde hun i to år, til desember 2014.

I denne perioden mottok Schjetne arbeidsavklaringspenger fra NAV, og leverte meldekortene sine fra adressen i Spania. Askøyværingen meldte ikke fra til NAV om flyttingen, og da det ble oppdaget at hun hadde mottatt penger mens hun var utenlands, startet problemene.

– Jeg bodde i Spania, mottok pengene og tenkte ikke noe mer over det. Jeg skjønner at det virker ille, sier hun.

Men her er kjernen i saken - siden Spania er et EU/EØS-land, hadde hun lov til å motta arbeidsavklaringspengene i perioden hun bodde i landet.

FEILAKTIG: Kvinnens advokat, Bjarte Aarlie sier hun aldri hadde trengt å melde fra til NAV om Spania-oppholdet siden dette er et EU/EØS-land.
FEILAKTIG: Kvinnens advokat, Bjarte Aarlie sier hun aldri hadde trengt å melde fra til NAV om Spania-oppholdet siden dette er et EU/EØS-land. Foto: Marit Hommedal

– Dette er noe hun ikke trenger å melde fra om. Grunnen til at hun tilsto i saken, var at hun vedgikk å kanskje ikke ha meldt ifra på skikkelig vis, sier hennes advokat Bjarte Aarlie.

Han bekrefter nå at dommen i lys av NAV-skandalen er feilaktig.

– Helt forferdelig

I februar kom saken hennes opp i Bergen tingrett, og hun ble dømt til 40 dagers fengsel og prøvetid på to år.

I tillegg fikk hun krav om å betale tilbake de 340.000 kronene hun hadde fått utbetalt fra NAV.

Hva tenker du om å få en slik dom?

– Det har vært helt forferdelig. Jeg er en oppegående dame med tre barn som har blitt bombardert med beskyldninger om at vi har gjort noe galt. Å få en slik dom var forferdelig krenkende og flaut, men det er noe jeg har vært nødt til å akseptere, sier hun.

Nå som dommen er bekreftet å være feilaktig, må saken opp igjen på nytt. Ifølge advokat Aarlie blir det som en formalitet å regne.

Men selv om både prøvetid og krav om tilbakebetaling frafaller, sier Schjetne at hun trenger tid på å komme seg videre.

– Man får en mental trøkk når systemet behandler en slik som dette. Hvis man har blitt mørbanket nok, tar det tid før en får mental oppreisning, sier hun.

Nå vil hun gå til sak for å kreve erstatning, men i hvilket omfang er for tidlig å si.

Hauglie: – Beklager

Anniken Hauglie redegjorde for saken sammen med NAV-direktør Sigrun Vågeng og riksadvokat Tor-Aksel Busch på en pressekonferanse mandag ettermiddag.

Arbeids og sosialminister Anniken Hauglie beklager at loven om retten til å ta med seg trygd til andre EØS-land har vært praktisert feil.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Arbeids og sosialminister Anniken Hauglie beklager at loven om retten til å ta med seg trygd til andre EØS-land har vært praktisert feil. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Foto: Terje Pedersen

– Dette er en svært alvorlig sak, hvor mennesker urettmessig er anmeldt og fått til dels store tilbakebetalingskrav fra NAV. På bakgrunn av anmeldelser er flere personer dømt til fengsel eller har fått andre straffereaksjoner. Jeg beklager overfor de som er berørt og deres familier, sier arbeidsminister Anniken Hauglie.

Hauglie vil be Stortinget om å få holde en redegjørelse om saken.

NAV vil gjennomgå alle relevante saker manuelt. De som har krav på ytelser eller kompensasjon, vil få melding fra NAV.

Personene det gjelder er de som etter 2012 har mottatt sykepenger, arbeidsavklaringspenger eller pleiepenger, og som har søkt om å oppholde seg i EU/EØS og fått avslag. Det gjelder også de som har fått slike utbetalinger stoppet på grunn av opphold i EU/EØS, eller som har fått krav om tilbakebetaling på grunn av opphold i EU/EØS.