GÅR MED PÅ NYVALG: Labour-leder Jeremy Corbyn. (Photo by JESSICA TAYLOR / various sources / AFP)
GÅR MED PÅ NYVALG: Labour-leder Jeremy Corbyn. (Photo by JESSICA TAYLOR / various sources / AFP)

Jeremy Corbyn går med på Boris Johnsons forslag om nyvalg

Jeremy Corbyn sier Labour nå vil støtte statsminister Boris Johnsons forslag om at det skal skrives ut nyvalg i Storbritannia.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den britiske opposisjonslederen sier at hans krav om at brexit må utsettes nå er møtt og at han derfor går med på valg.

Regjeringen har lagt fram et nytt forslag om på holde valg 12. desember, etter å ha tapt en avstemning om nyvalg mandag.

Det er fortsatt ikke enighet om den nøyaktige datoen for valget – både 9. og 11. desember har også vært nevnt – så det kan fortsatt bli heftig debatt når Underhuset diskuterer regjeringens forslag tirsdag.

Johnsons ønske om nyvalg har tidligere blitt nedstemt i Underhuset flere ganger, ettersom han ikke har klart å samle to tredels flertall, slik valgloven krever.

Det nyeste forsøket på å få støtte til et nyvalg kommer som et separat valgforslag. Det kan vedtas med alminnelig flertall, det vil si 320 stemmer. Mandag fikk Johnsons forslag bare 299 stemmer, så han trenger hjelp fra opposisjonen.

Fordi det nå er snakk om å vedta en ny lov, er prosessen mer omstendelig enn de tre gangene Johnson har tapt tidligere. Blant annet kan det komme endringsforslag i Underhuset, og det er her eventuelle forslag om alternative datoer kan dukke opp.

Regjeringen har lagt opp til en maratondag, der alle steg i prosessen skal gjennomføres tirsdag, så en gang på kvelden kan vi sitte med en fasit og en valgdato.