Vraker kunstgress – får millionstøtte

Nederlandske toppklubber får millioner hvis de bytter ut kunstgresset med naturgress. Det kan også bli en realitet i Norge.

Nederlandsk toppfotball har gått til motangrep på kunstgressutbygging.

For ett år siden etablerte klubbene og ligaen et fond som årlig gir lag med naturgress over tre millioner kroner i driftsstøtte.

Toppklubben Waalwijk, der Frenkie de Jong var tilknyttet ungdomsakademiet, er blant klubbene som har fjernet kunstgressbaner og erstattet de med naturgress.

Nederlandsproff Fredrik Midtsjø, som spiller i AZ Alkmaar, applauderer tiltaket.

Fredrik Midtsjø ønsker flere naturgressbaner.
Fredrik Midtsjø ønsker flere naturgressbaner. Foto: Fredrik Hagen

– Det er vel noe som kanskje skulle ha blitt gjort i Eliteserien også.

Åpen for norsk kopi

Fotballpresident Terje Svendsen er åpen for at Norge kan få på plass en lignende ordning.

– Det er jo ligaforeningen og klubbene som har gått i bresjen for det og det finansieres gjennom klubbenes deltakelse i Europaligaspill. Vi tar gjerne dialogen med toppklubbene om det skal lages et samme type incitament i Norge.

– Kan det hende at NFF stiller midler til rådighet?

– Sammenlignet med Nederland, som er pådriver i Europa, har norsk fotball og toppfotball betydelige inntekter knyttet til medieavtalen. Uansett så vil det være et spleiselag og samarbeid dersom man skal gå i den retningen.

– Opplever du at norsk toppfotball har lyst til å gå tilbake til naturgress?

– Jeg opplever at enkelte klubber er veldig opptatt av det. Også er det andre klubber som er opptatt av det motsatte. Det er vanskelig å komme frem til en konsensus om hva som er veien videre. Vi er nødt til å ha med eliteserieklubbene i fellesskap dersom man skal etablere en løsning som dette.

Kritiske kapteiner

Kapteinene i tolv nederlandske topplag ba i 2017 om at forbundet skulle forby kamper på kunstgress.

Kapteinene pekte på "tekniske og taktiske konsekvenser" av at seks av 18-lag i Eredivisie spilte på kunstgress.

Dirk Kuyt var en av de som var aktive i en protest i regi av deres nasjonale fagforening, kjent som VVCS.

– Jeg vet med sikkerhet at nederlandsk fotball sakker akterut på grunn av kunstgress, uttalte Kuyt til ESPN.

– Internasjonal fotball spilles på gress

Rosenborg gikk forrige uke ut og advarte mot at Norsk toppfotball distanserer seg fra resten av Fotball-Europa med sin kunstgressutbygging.

Fotballpresident Terje Svendsen tror det er utopi å tenke at kunstgress-satsingen skal reverseres.

– For eksempel det å ha 100 prosent naturgress i Eliteserien – den tiden er nok passert, for jeg håper at vi i fremtidens Eliteserie har med lag fra hele landet.

– Hva med gressmatten på Ullevaal?

– Det har gått ulike versjoner om at det skal legges eller vurderes kunstgress på Ullevaal, men i min periode så har det overhode ikke vært noen vurdering av det. Ullevaal kommer nok til å bestå av naturgress fremover. Forhåpentligvis en lang periode fremover.

– Hvorfor det?

– Fordi internasjonal fotball spilles på gress. Det er viktig å ha gode gressbaner å spille internasjonal fotball på.

En myte at kunstgress er billigere

Bryne Fotballklubb på Jæren, har vært kjent for en meget god gressmatte gjennom mange år. Nå er også de i ferd med å bytte ut underlaget med et kunstig alternativ.

– Her skal det legges kunstgress, dessverre synes mange, men det er slik det er, vi trenger mer banekapasitet, sier Asle Tjøtta, daglig leder, Bryne FK.

Han skulle inderlig ønske at de kunne beholde naturgresset, men anlegget er sprengt.

– Hadde vi hatt bedre banekapasitet for barn og unge, kunne vi hatt naturgress på hovedbanen og spilt på begge deler i løpet av en sesong.

At Bryne FK bytter ut dekket, er av hensyn til breddefotballen. Tjøtta mener nemlig at det er en myte at kunstgress er en billigere løsning.

– Her er det viktig å holde seg til fakta, for driftskostnadene er omtrent de samme. Du får høyere brukstid på kunstgress, men det må også byttes ut.