– Ingen skal bli behandlet på den måten

Granit Xhaka får huden full etter søndagens rabalder på Emirates. – Men det er to sider av saken, sier TV 2s ekspert.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Sveitseren ble byttet ut etter timen spilt. Da hadde Arsenal kastet bort en 2-0-ledelse mot Crystal Palace, og hjemmefansen svarte ved å pipe kapteinen av banen.

Selv responderte Xhaka med sinne. 27-åringen skal blant annet ha sagt «f*** off.»

Flere tidligere Arsenal-spillere går kraftig ut mot midtbanespilleren etter episoden.

– Vi snakker om fans som har sett ham spille en håndfull gode kamper de tre siste årene. Og han behandler dem slik, sier Ian Wright, ifølge London Evening Standard.

– Han burde beklage. Det er spilleren Arsenal har valgt som kaptein ... det der er ikke en kapteins oppførsel. Arsenal-fansen har vært tålmodige med ham. Han skylder dem mye mer enn det, fortsetter han.

– To sider av saken

TV 2s eksperter er samstemte i at Arsenal-kapteinen reagerte på feil vis, men minner om at det er to sider av saken.

– Klokkeklart. Fotballfans blir ofte opphøyd som det reneste av det rene, det er arbeiderklasse, folkerøsten og de har alltid rett. Det er ikke sant. Det er mange idioter som er fotballfans, som det er av andre ting i hele verden. Jeg synes det er en uting å pipe på egne spillere, sier Erik Thorstvedt i TV 2s Premier League-podkast.

– En del sier at han gikk så sent av banen, og at det var provoserende. Det kan godt stemme. Men jeg synes at av og til må fotballspillere få lov til å si ifra. Den greien der er grusom, fortsetter han.

– Ingen skal bli behandlet på den måten

Den tidligere Tottenham-keeperen forteller at han selv har vært med på at lagkamerater er blitt pepet av banen.

– Det har en sånn effekt, og gjør sånne ting med spillerne ... Granit Xhaka – jeg tror folk er provosert over at han er kaptein. Men han er stemt frem av egne spillere, og har sannsynligvis en helt annen status i garderoben enn blant fansen, påpeker Thorstvedt, før han legger til:

– Det er masse stats som viser at han er mye viktigere for dette Arsenal-laget, og gjør mye mer positive ting, enn det han får honnør for. Han skal ikke si «f*** off». Det er en tabbe. Men å slå tilbake mot fansen når du blir buet ut, synes jeg faktisk er innenfor.

– Er det forskjell om han som kaptein eller noen andre gjør det? Forventer man mer av en kaptein?

– Jeg synes det er innenfor uansett, jeg. Som kaptein hadde du kanskje forventet at han stod opp for andre som ble utsatt for det samme. Man kan på mange måter si at han gjør det på vegne av laget, egentlig. For ingen skal bli behandlet på den måten, svarer TV 2s fotballekspert.

Mener han bør strippes for kapteinsbindet

Den tidligere Arsenal-backen Nigel Winterburn foreslår drastiske tiltak, og mener at Xhaka har satt manageren i en veldig vanskelig situasjon.

– Jeg mener at Unai Emery må ta Xhaka ut av skuddlinjen når det kommer til kapteinsrollen. Han har fem kapteiner, og kan lett gjøre det, siteres han av Sky Sports.

Winterburns forslag kan bli realitet. Ifølge The Times, risikerer Xhaka å bli fratatt kapteinsbindet i løpet av uken. Emery varslet søndag at han vil snakke med spilleren om situasjonen, og slo fast at Xhaka reagerte på feil vis.

Thorstvedt mener at sveitseren kan fortsette som kaptein, selv etter kontroversene. TV 2s fotballkommentator Espen Ween er spent på hva Emery foretar seg.

– Kan han fortsette som kaptein etter dette?

– Ikke for fansen. Han hadde ikke vært kaptein hvis fansen hadde bestemt. Jeg er veldig spent på hva Emery gjør. Jeg tror kanskje han tar fra ham kapteinsbindet, sier Ween, og legger managerens uttalelser etter kampen til grunn.

– Men hvis han ble stemt frem av spillerne, blir det feil da også, påpeker han.

Opprørte lagkamerater

Flere spillere skal ha reagert etter pipekonserten. Lucas Torreira stod tilsynelatende nærmest i tårer da han varmet opp. Xhaka skal nemlig, ifølge The Athletic, være en veldig godt likt person i spillergruppen.

Etter kampen dro angivelig tre lagkamerater hjem til sveitseren for å uttrykke sin støtte til ham, skriver nettstedet. Dagen derpå tar Hector Bellerín til Twitter.

«Vi er alle mennesker, vi har alle følelser, og noen ganger er det ikke så enkelt å takle dem. Det er på tide å oppmuntre hverandre, ikke å trykke hverandre ned. Vi vinner bare når vi står sammen», skriver høyrebacken.

TV 2s ekspertpanel er noe forundret over den massive misnøyen med Xhaka.

– Man kan mislike at han er kaptein, men det Xhaka egentlig har gjort, er at han er blitt ansett som ikke god nok. Det er den forbrytelsen han har gjort. Det er ikke sånn at han har uttalt seg noe voldsomt om feil ting, sier Ween.

Thorstvedt er enig, og mener at det hadde vært noe annet dersom Xhaka hadde sutret om en overgang eller lignende.

– Men dette er en mann som prøver å gjøre så godt han kan. Mange ganger er ikke det godt nok, men likevel: Det er ikke nok til å vende deg mot ham på den måten, slår Thorstvedt fast.