Brannhelikopteret over den såkalte Getty-brannen i Los Angeles mandag.
Brannhelikopteret over den såkalte Getty-brannen i Los Angeles mandag. Foto: Gene Blevins

Flere Hollywood-stjerner evakuert etter storbrann

Mandag ettermiddag brøt en ny storbrann ut utenfor Los Angeles, og noen timer senere ser den ut til å avta. Flere Hollywood-stjerner måtte flykte fra hjemmene sine.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Før daggry mandag brøt det ut en ny brann utenfor Los Angeles, lenger sør i den amerikanske delstaten.

Også flere andre steder i California raser det skogbranner, og kraftig vind gjør det vanskelig å få kontroll over flammene.

10.000 boliger og forretningsbygg fikk opprinnelig ordre om å evakuere som følge av brannen i Los Angeles, men ifølge byens borgermester, Eric Garcetti, har flere nå fått tillatelse til å flytte tilbake.

Schwarzenegger flyktet

Flere bolighus har gått opp i flammer, men myndighetene har ennå ikke oversikt over hvor mange. Det er heller ikke kjent hvordan brannen oppsto.

Brannmannskapene har stått overfor tøffe valg om hvilke hus de skulle forsøke å berge, forteller brannsjefen i Los Angeles, Ralph Terrazas.

Blant dem som måtte flykte fra sine hjem, var flere Hollywood-kjendiser, inkludert Arnold Schwarzenegger, skriver USA Today.

– Ikke nøl om du befinner deg i evakueringsområdet, kom deg vekk. Jeg er takknemlig for at vi har de beste brannmannskapene i verden. De er de virkelige actionheltene som møter fare for å beskytte sine landsmenn, tvitrer Schwarzenegger.

«Sex and the City»-stjernen Kristin Davis og basketstjernen LeBron James er også evakuert, og det samme er skuespilleren Ryan Phillippe.

Millioner uten strøm

Flere millioner mennesker var uten strøm i California mandag, fordi elektrisitetsselskapene stengte av forsyningen for å hindre at nye branner oppsto.

Rundt 180.000 mennesker har fått ordre om å evakuere hjemmene sine, og flere millioner mennesker i California er uten strøm.

Grunnen er at kraftselskaper har kuttet strømmen for å unngå at gnister fra strømnettet antenner nye branner.

– 3000 jobber med brannen

Pacific Gas & Electric Co. medgir at deres kraftlinjer trolig utløste to branner i San Francisco Bay-området i helga.

Motorveien 405 er stengt i en retning som følge av brannen. Motorveien er en av USAs traveleste
Motorveien 405 er stengt i en retning som følge av brannen. Motorveien er en av USAs traveleste Foto: Gene Blevins

Flere hus har brent opp i den eksklusive bydelen Brentwood, og en av USAs travelste motorveier, 405, er stengt. Kunstmuseet Getty Center er i nærheten av brannen, men skal så langt ikke være truet, melder ABC News.

Kanalen melder om skyhøy brannfare i gigantbyen. Et stort område, fra motorveien 405 til Stillehavet, er evakuert som følge av brannen.

Bare 5 prosent av Kincade-brannen nord for San Francisco var under kontroll mandag morgen lokal tid.

– Over 3.000 mennesker jobber nå med brannen. De sørger for at evakueringen går greit og at folk tar det på alvor, sier Californias guvernør Gavin Newsom.

Mange titall boliger og vingårder er blitt flammenes rov. Den 150 år gamle vingården Soda Rock Winery er blant dem som er tatt av brannen.