Advarer mot Halloween-trend: – Svært smertefullt

Optiker og lege advarer mot bruk av morolinser, og sier at det både kan føre til permanente skader og smertefulle infeksjoner.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det nærmer seg Halloween, og for mange kan det være fristende å strekke seg langt for å imponere med kostymet.

Flere velger derfor å bruke såkalte morolinser. Linsene gir deg spesielle farger eller effekter, men de kan også være svært farlige dersom de brukes feil.

– Det finnes flere risikoer ved bruk av morolinser. Det er nemlig ikke alle som har friske øyne eller kan bruke linser, noe man ikke nødvendigvis er klar over selv. I tillegg bør man være svært nøye på selve bruken av linsene. Gjør man det feil, risikerer man permanent øyeskade, forteller optiker i Specsavers Kristyane Rokling.

– Svært smertefullt

Det mange kanskje ikke vet, er at alle som ønsker å bruke linser, om det så bare er for en kveld, skal få disse tilpasset av en optiker.

ADVARER: Optiker Kristyane Rokling advarer mot bruk morolinser. Foto: Specsavers
ADVARER: Optiker Kristyane Rokling advarer mot bruk morolinser. Foto: Specsavers

– Det er lett å skrape bort i hornhinnen når man tar på og av linser, spesielt om man ikke er en erfaren linsebruker. Et lite rift og en uheldig bakterie er alt som skal til for å få en øyebetennelse, infeksjon eller sår på hornhinnen, sier optikeren.

Rokling sier at betennelser og infeksjoner kan være plagsomme, svært smertefulle og i verste fall gi permanente plager og komplikasjoner.

– Opplever man ubehag i forbindelse med linser bør linsene tas ut. Ved lette plager som tørrhet kan øyedråper oppleves som midlertidig lindring, men rødme, ruskfornemmelse, rennende øyne, puss i øynene eller lysømfintlighet skal man ta mer alvorlig, sier hun.

– Hold dere unna

Nils Bull er øyelege ved Haukeland universitetssykehus i Bergen. Han sier at de har noen tilfeller av denne typen skader hver halloween.

– Jeg anbefaler at folk holder seg unna slike type linser. Det er fordi dette skjer utenfor kontrollerte former, og brukes ofte av folk som ikke er vant til kontaktlinser, sier Bull til TV 2.

SKADER: Bilde av hornhinnebetennelse tatt to uker etter oppstart av behandling.
SKADER: Bilde av hornhinnebetennelse tatt to uker etter oppstart av behandling. Foto: Haukeland universitetssykehus

Øyelegen sier at dersom man bruker morolinsene feil, risikerer du først og fremst hornhinnebetennelse.

– Det er en veldig stygg sak for øynene, fordi man ender ofte opp med betydelig redusert syn. Hornhinnen er det ytterste klare vinduet som skal være helt glassklart. En hornhinnebetennelse er også veldig smertefullt, og man blir gjerne innlagt på sykehuset i en periode hvor man får intens behandling, sier Bull og fortsetter:

– Det er en høy pris å betale for noe som er helt unødvendig å utsette seg for.

Dersom man opplever problemer med bruk av morolinser, sier Bull at folk må oppsøke hjelp raskt.

– Hvis du ikke får av linsene, må man for all del ikke gå å legge seg med de. Da må folk oppsøke hjelp hos en optiker eller øyelege, sier han.