EU-president Donald Tusk bekrefter at det blir ny brexit-utsettelse
EU-president Donald Tusk bekrefter at det blir ny brexit-utsettelse Foto: Agencja Gazeta

EU enig om å utsette brexit i inntil tre måneder

Saken oppdateres.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

EU er enig om å gi Storbritannia en fleksibel brexitutsettelse i inntil tre måneder, skriver EU-president Donald Tusk på Twitter.

Beslutningen om å utsette brexit til 31. januar neste år, blir antakelig formalisert gjennom en skriftlig prosedyre, skriver Tusk mandag formiddag.

Den avtroppende presidenten i EU-rådet har fått med seg de 27 gjenværende medlemmene på sitt forslag om å si ja til Boris Johnsons forespørsel om mer tid. Johnson ble tvunget til å søke om en utsettelse etter at han ikke klarte å få den nye brexitavtalen vedtatt i Underhuset lørdag for en drøy uke siden.

Dermed klarer ikke den britiske statsministeren å oppfylle løftet som kampen hans om statsministervervet var tuftet på: å forlate EU 31. oktober, med eller uten en avtale.

Frankrike holdt lenge igjen. Men ifølge nettstedet Politicos kilder nær president Emmanuel Macron skal han ha endret mening i løpet av helgen, etter hvert som sannsynligheten for et nyvalg i Storbritannia økte.

Den skisserte løsningen er at britene får innvilget utsettelse fram til slutten av januar, men at de kan forlate unionen 1. januar eller 1. desember dersom de er klare til det.