OVERRASKET: Jon Reidar Øyan (38) brukte mange år på å stå frem som homofil. Farens respons overasket ham.
OVERRASKET: Jon Reidar Øyan (38) brukte mange år på å stå frem som homofil. Farens respons overasket ham. Foto: Frank Melhus/TV2

Jon Reidar (38) delte historien om hvordan han kom ut av skapet: – En helt syk respons

– Jeg har blitt kontaktet nærmere 1000 ganger det siste døgnet og har måttet lade telefonen mange ganger, forteller Øyan.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

«Til mamma og pappa» stod det på konvolutten Jon Reidar Øyan (38) leverte til foreldrene sine for 20 år siden. I søndagens episode av Vårt lille land fortalte han historien om hvordan han kom ut av skapet.

Siden har telefonen til Øyan ringt konstant.

– Det har vært en helt syk respons. Jeg har blitt kontaktet nærmere 1000 ganger. Telefonen har blitt ladet mange ganger det siste døgnet, ler Øyan.

«Brevet på kjøkkenbordet» kan du se på TV2 Sumo

Meldingene har rent inn på sosiale medier: Småbarnsforeldre som vil være mer imøtekommende, ungdom som nettopp har stått frem og pensjonister som aldri har klart å ta steget.

– Noe av det fineste er de heterofile foreldrene som skriver: «Shit, jeg ønsker ikke være en sånn forelder», forteller Øyan.

– Treffer en nerve

Øyan tror hans historie løfter frem en virkelighet som ikke har vært tilgjengelig tidligere.

– Alle har en «komme ut»-historie. Min historie har likevel aldri blitt fortalt. Vi har hørt både solskinnsfortellinger og dem med en vond slutt. Til forskjell har denne historien en tøff start, men ved å snakke om følelser og fordommer ender den godt, forklarer han.

Alt fra ungdom til pensjonister har tatt kontakt det siste døgnet, og Øyan mener det beviser at historien hans har truffet en nerve.

– Den treffer en nerve. Det er så utrolig mange som kan kjenne seg igjen i denne historien fra ulike perspektiver, forteller han.

Også faren til Jon Reidar Øyan, Jan Øyan, forteller om en voldsom respons det siste døgnet.

– Jeg har fått tilbakemeldinger fra folk jeg ikke har hørt fra på 50 år og folk jeg ikke kjenner. Det er nok en del som kjenner seg igjen. Vi hadde en helt annen holdning på den tiden, forteller han.

«Til mamma og pappa» stod det på konvolutten Jon Reidar Øyan (38) leverte til foreldrene sine for 20 år siden. Foto: Frank Melhus/TV2.
«Til mamma og pappa» stod det på konvolutten Jon Reidar Øyan (38) leverte til foreldrene sine for 20 år siden. Foto: Frank Melhus/TV2.

Sterke historier

Av tilbakemeldingene han har fått det siste døgnet, er det noen historier som er spesielt sterke.

– De sterkeste historiene er fra de som fortsatt er i skapet og ikke har turt å rive av plasteret. Det var der jeg var selv for 20 år siden. Det gjør stort inntrykk, og det er fint å kunne bidra med håp, forteller Øyan.

Han forteller også om mange eldre mennesker som har kontaktet ham.

– Det er trist å høre om de 75 år gamle homsene som ikke turte stå frem mens foreldrene deres levde, forteller Øyan.

– Ingen konservative nettroll

Øyan mener den overveldende responsen beviser at man fortsatt har en vei å gå når det kommer til aksepten rundt homofili i Norge.

– Vi er i 2019, men så lenge vi har saker som NLA høgskolen som vil omvende homofile, så er vi faktisk ikke i mål. Den skammen vi påfører andre er unødvendig, forteller han.

Likevel er Øyan, som også er politiker for Arbeiderpartiet, positivt overasket over tilbakemeldingene.

– Det er en helt ny opplevelse at det er utelukkende positive tilbakemeldinger. Hver gang jeg har uttalt meg om homofili har det vært konservative nettroll i kommentarfeltene, det er det ikke denne gangen, skryter han.

Øyan er stolt over foreldrene sin ærlighet i programmet. Foto: Frank Melhus/TV2
Øyan er stolt over foreldrene sin ærlighet i programmet. Foto: Frank Melhus/TV2

Stolt av foreldrene

Øyan er imponert av foreldrenes innsats og ærlighet. Han mener det står respekt av at de ønsket medvirke i programmet.

– Det er jo klart at jeg er så utrolig stolt av muttern og fattern. Det koster for fattern å kle seg helt naken og legge ut om hvordan holdningene hans var tidligere, sier Øyan.

Jan Øyan forteller på sin side at han visste hva han hadde sagt ja til.

– Jeg var godt forberedt på hva som ville komme, og vi har snakket mye om dette over tid, forteller han.

Sønnen utdyper om at de som familie gikk flere runder før de bestemte seg for å bli med i programmet.

– Det har vært en krevende prosess. Jeg er en personlig fyr, men dette er ytterst privat. Vi konkluderte med at så lenge dette kan bidra til å hjelpe en person er det verdt det, forteller han før han avslutter:

– Og det har det tydeligvis gjort.

Noen å snakke med? Ring Ungdomstelefonen 400 00 777

Vårt lille land kan du se på TV2 Sumo