DREPT: IS-leder Abu Bakr al-Baghdadi ble drept under en amerikansk operasjon natt til søndag.
DREPT: IS-leder Abu Bakr al-Baghdadi ble drept under en amerikansk operasjon natt til søndag.

– Fikk informasjon fra al-Baghdadis kone

CIA fikk informasjon om hvor den avdøde IS-lederen Abu Bakr al-Baghdadi befant seg fra en av hans koner, skriver The New York Times.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Søndag kunne USAs president Donald Trump meddele at IS-leder Abu Bakr al-Baghdadi ble drept i en amerikansk operasjon i Syria.

Å fange eller drepe Baghdadi har vært amerikanske etterretnings største prioritet i mange år, understreket han.

– Amerikanske spesialstyrker gjennomførte en farlig og utfordrende nattoperasjon, som de gjennomførte med stor stil. De var utrolige og jeg fikk sett mye av det, sier Trump.

Ifølge The New York Times begynte planleggingen av raidet forrige sommer, da CIA fikk overraskende informasjon om hvor Baghdadi i hovedsak befant seg.

Informasjonen fikk amerikanerne etter at CIA arresterte og avhørte en av Baghdadis koner og en kurer, skriver avisen. Basert på informasjonen skal CIA ha fastslått at IS-lederen befant seg i Idlib-provinsen nord i Syria, i en landsby kontrollert av rivaliserende Qaeda-grupper.

Tipset fra konen og kureren markerte starten på en operasjon som til slutt endte med at Baghdadi ble drept i Idlib natt til søndag norsk tid.

– Han døde som en hund

På søndagens pressekonferanse fortalte Trump at Baghdadi døde i en enveistunnel. Han skal ha løpt nedover tunnelen med amerikanske hunder i hælene. I enden utløste han en selvmordsvest, og tok med seg tre av barna sine i døden.

– Han døde som en hund, han døde som en feiging, sa Trump under pressekonferansen.

Ifølge presidenten ble et stort antall av Baghdadis sammensvorne drept, mens et stort antall barn og kvinner ble fjernet fra huset før operasjonen.

Ifølge Trump varte operasjonen i to timer. De amerikanske soldatene fikk ifølge presidenten med seg mange dokumenter som viser blant annet IS framtidsplaner.

Under overvåkning

IS-lederen var under overvåkning av amerikansk etterretning i flere uker. To-tre operasjoner ble planlagt og skrotet, før angrepet ble gjennomført natt til søndag, ifølge presidenten.

USA fraktet bakkesoldater til landsbyen Barisha ved hjelp av helikopter. President Donald Trump skal ha godkjent operasjonen en uke før den ble gjennomført.

– Qardash blir ny leder

Ifølge The Telegraph har IS planlagt en fremtid uten Baghdadi lenge, og i august begynte ryktene å svirre om at Abdullah Qardash var utpekt som Baghdadis arvtager.

Dette skal være det eneste kjente bildet av Abdullah Qardash. FOTO: Twitter.
Dette skal være det eneste kjente bildet av Abdullah Qardash. FOTO: Twitter.

Qardash er en tidligere offiser i Saddam Husseins hær, og skal ha steget raskt i gradene i IS. Han skal først ha møtt Baghdadid da de begge ble holdt fanget av amerikanske styrker i Camp Bucca i Basra som følge av linken deres til al-Qaida i 2003. Her begynte de to, sammen med en håndfull andre å utvikle ideen om det såkalte kalifatet.

Qardash studerte i Mosul. Han kalles «Professoren» og «Knuseren», og var kjent som en brutal offiser. Han beskrives som en grusom og autoritær, men likevel populær leder i IS.

– Helt klart en seier

Orlogskaptein Thomas Slensvik ved Forsvarets høgskole sier at Baghdadis død er en viktig symbolsk seier og et viktig symbolsk nederlag for IS.

– De har tidligere mistet landet som de erklærte. Nå mistet de lederen. Men IS er også så stort og gjennomorganisert at det er grunn til å tro at de fortsatt vil eksistere som en undergrunnsoperasjon, selv om det å miste sin leder alltid vil svekke dem i det minste på kort sikt, sier Slensvik til TV 2.

Slensvik er blant flere eksperter som påpeker at dette kom på et heldig tidspunkt for president Donald Trump, som politisk er under hardt press.

– USA har fått et stadig dårligere rykte som en god alliert og en stabil aktør i utenrikspolitikken. Dette er helt klart en seier, både internt politisk og eksternt mot de andre i regionen. Dette er et område hvor Tyrkia har vaktposter og Russland og Syria angriper området daglig. Så er det USA, som ikke har noe nærvær i området, som fant ham og gikk til angrep og tok ham, sier orlogskaptein til TV 2.

– Et tydelig og viktig signal

Under pressekonferansen kalte Trump innsatsen til de amerikanske styrkene for «utrolig» og sier at han selv fikk følge med på deler av den. Ifølge presidenten krevde operasjonen ingen amerikanske liv, mens en rekke av Baghdadis medarbeidere ble drept.

Slensvik sier at USA igjen viser at de er sterke og troverdige, og klarer å ta de personene som de er ute etter.

– Det gir et tydelig og viktig signal fra USA sin side.

Selv om Baghdadi ble omtalt som IS' leder, har han kanskje vært viktigere som symbol, og ikke minst som et ansikt på den terroren som har skapt frykt i hele verden, sier terrorforsker Hans Brun ifølge NTB.

– Han (Trump, red.anm.) kommer til å skape sin helt egen fortelling om dette, mener Brun.

Terrorforsker Magnus Ranstorp sier til det svenske nyhetsbyrået TT at Baghdadis død vil vekke spørsmål om jihadistgruppens framtid.

– Hans personlighet og ledelse har betydd mye, sier terrorforskeren Magnus Ranstorp til TT.