IS-lederen er drept: – En stor seier for Trump

IS-leder Abu Bakr al-Baghdadi, trolig verdens mest etterlyste mann, ble drept i et amerikansk angrep i Idlib nordvest i Syria. En stor seier for Donald Trump, mener TV 2s utenrikskorrespondent.

Mange internasjonale medier meldte at Baghdadi antas å ha blitt drept i et angrep utført av amerikanske spesialstyrker natt til søndag.

På en pressekonferanse søndag ettermiddag bekrefter Donald Trump opplysningene.

Angrepet skjedde i Idlib-provinsen, nordvest i Syria hvor Baghdadi detonert en selvmordsvest.

Om Baghdadis død blir verifisert, er det en stor seier for Donald Trump, mener TV 2s utenrikskorrespondent i USA.

– Den amerikanske presidenten kan dermed innkassere en stor og viktig militær seier, sier Fredrik Græsvik.

PRESSEKONFERANSE: Det er ventet at Donald Trump vil holde en pressekonferanse klokken 14 norsk tid.
PRESSEKONFERANSE: Det er ventet at Donald Trump vil holde en pressekonferanse klokken 14 norsk tid. Foto: Brendan Smialowski

Seier for presidenten

Siden Donald Trump varslet at han ville trekke amerikanske tropper ut av Nord-Syria har han fått massiv kritikk. I tillegg til å forlate kurderne i stikken, ville avgjørelsen kunne øke sannsynligheten for at IS-fanger rømmer fra fengslene i Syria.

– Om Donald Trump kan vise at han kan lede en så stor og viktig aksjon, viser han at han ikke er mannen han har blitt beskyldt for å være. Han kan ta vare på den amerikanske sikkerheten, sier Græsvik.

Trump kunngjorde på Twitter natt til søndag at noe stort nettopp har skjedd.

Verken Trump eller Det hvite hus ville da opplyse hva uttalelsen skulle handle om, men mye tydet på at det hadde sammenheng med operasjonen utført av amerikanske spesialstyrker i Syria.

– Selv om Trump ikke har bekreftet operasjonen, klarte han ikke å holde nyheten for seg selv. Det er klart at han bobler over og har lyst til å fortelle om en militær seier, sa Græsvik.

– Stort tilbakeslag

I mars mistet IS kontrollen over sitt territorium i Syria, men flere IS-krigere skal ha søkt seg til Idlib-provinsen, som er det eneste større området i Syria som fortsatt er delvis kontrollert av syriske opprørere.

– IS har mistet så godt som all geografisk grunn de hadde. Hvis de i tillegg nå har mistet lederen sin, så det er et stort tilbakeslag, mener Græsvik.

Til tross for søndagens angivelig angrep, mener utenrikskorrespondenten terrororganisasjonen ikke er oppløst.

– IS-kalifatet ligger i grus, men det er fortsatt IS-krigere der ute. De vil omgruppere seg og vil fortsatt kunne utgjøre en fare. Mange er opprinnelig fra Europa, og mange frykter at de vil dra til hjemlandene sine, og utføre terrorangrep mot europeiske land, sier han.

  • Den ytterliggående islamistgruppa IS (Den islamske staten) tok sommeren 2014 kontroll over store områder i Irak og Syria og proklamerte et islamsk kalifat med den syriske byen Raqqa som hovedsete.
  • IS har sine røtter i sunnimuslimske opprørsgrupper som oppsto i Irak etter den USA-ledede invasjonen i 2003.
  • IS kontrollerte på det meste rundt en tredel av Irak, blant annet landets nest største by Mosul, samt rundt halvparten av Syria, deriblant store ubebodde ørkenområder.
  • Gruppen sikret seg tilgang til store mengder våpen fra irakiske regjeringsstyrker og tok også kontroll over oljefelter og andre økonomisk og strategisk viktige ressurser.
  • Militante islamistgrupper verden over sverget troskap til «IS-kalifatet» i dets velmaktsdager, men gruppen har kun anerkjent en brøkdel av dem.
  • IS har påtatt seg ansvaret for en rekke terroraksjoner i og utenfor Midtøsten.

Belønning for informasjon

Baghdadi er meldt drept flere ganger de siste årene, men meldingene har tidligere vist seg å være feil.

Baghdadi ble leder av IS i 2010, men har ligget i skjul de siste fem årene. USA har utlovet en belønning på 25 millioner dollar for informasjon som kunne føre til at skjulestedet hans ble avslørt.

DNA-tester og biometriske tester gjorde at presidenten søndag kunne slå fast at IS-lederen ble drept under angrepet.