Kastet bluss mot leilighet og ramponerte LSK-buss

Pyro og fyrverkeri skapte skandalescener på Åråsen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Lillestrøm-Vålerenga 0-0

Se scenene som oppsto etter kampslutt.

Det endte målløst mellom Lillestrøm og Vålerenga.

Og selve fotballkampen havnet i skyggen da de to erkerivalene møttes til dyst på Åråsen foran 9500 tilskuere.

For allerede etter ett minutts spill måtte kampen stoppes da deler av bortefansen skjøt fyrverkeri ut på banen.

Da var kampstart allerede forsinket etter mye pyro og blussing fra Vålerengas tilhengerskare bak det ene målet.

STORT POLITIOPPBUD: Politiet passet på Vålerenga supportere etter kampen.
STORT POLITIOPPBUD: Politiet passet på Vålerenga supportere etter kampen. Foto: Terje Bendiksby

Etter kampslutt brøt det igjen ut amper stemning da enkelte Vålerenga-fans rev av setene på borteseksjonen og kastet dem mot en klynge LSK-supportere som ennå ikke hadde forlatt stadion.

Det hele toppet seg da de kastet bluss mot en av leilighetene bak borteseksjonen. Blusset landet på balkongen, men ble etter hvert kastet tilbake og ned på gressmatten.

Etter en stund ble bortefansen beleiret av en stor politiskare, men også etter at fansen hadde forlatt stadion fortsatte bråket. Det skriver politiet i Oslo på Twitter:

– Setter spillerne i fare

– Det er mye scener som ikke skal skje på en norsk kamp. Det er morsomt at det er liv og røre på tribunen så lenge folk klarer å oppføre seg. Jeg er veldig stolt over hvordan Kanarifansen oppfører seg. Hadde alle andre supporterne gjort som Kanarifansen hadde det ikke vært noe problem, sier hjemmelagets Simen Rafn til TV 2.

LITE IMPONERT: LSKs Simen Rafn var ikke imponert over deler av VIF-fansens oppførsel lørdag.
LITE IMPONERT: LSKs Simen Rafn var ikke imponert over deler av VIF-fansens oppførsel lørdag. Foto: Braastad, Audun

– Hvor bikket det, slik du opplever det?

– Når man forstyrrer spillet og setter spillerne i fare, så synes jeg det er å gå over streken. Kampen kan nok ikke ha vært veldig langt fra å bli stoppet. Jeg er glad for at dommeren lot det gå videre. Han hadde kontroll.

Det var på borteseksjonen tribunebråket oppsto. Daglig leder i Vålerenga, Erik Espeseth, var også til stede på Åråsen. Han mener noen få supportere ødela for resten og gikk over streken.

– Jeg synes det blir voldsomt. Fotballkampen kommer litt i bakgrunnen, og det er ikke sånn det skal være. Samtidig er det viktig å påpeke at de aller fleste supporterne står på og støtter laget sitt og gjør en kjempeinnsats. Det har de gjort i hele år. Men så er det noen få som ødelegger og det synes jeg er veldig synd, sier Espeseth til TV 2.

– I dag synes jeg det går over streken. Nå er det bare om å gjøre å sørge for at alle kommer seg hjem trygge og hele. Jeg synes ikke det er bra når det blir fyrt av raketter ut på banen under kampens gang.

NFF ba dommer stoppe kampen

Det kokte på tribunen allerede før derbyet satte i gang. Det var først etter en lang forsinkelse at dommer Tommy Skjerven kunne blåse i gang oppgjøret.

Men da avfyrte gjestenes supportere fyrverkeriet.

Sikkerhetsansvarlig i NFF, Geir Ellefsen, gikk selv ut på banen og ba Skjerven avbryte kampen.

– Det er i ferd med å utvikle seg til en skandale, sa Eurosport Norges kommentator Kenneth Fredheim.

TV-bildene viste at Vålerengas målvakt Adam Larsen Kwarasey pratet med tilhengerne sine for å prøve å få dem til å slutte med pyroeffektene. Kampen ble satt i gang igjen, og det kom en klar melding fra speaker om at oppgjøret ville bli stanset hvis det kom ett bluss til ut på banen.

– Jeg hadde et godt samarbeid med NFFs sikkerhetsavdeling underveis, sier dommer Skjerven til TV 2 etter kampslutt.

– Men hadde det kommet mer, hadde vi stoppet kampen og gått i garderoben.

En tam affære

Etter det kunne kampen fortsette noenlunde uforstyrret, til tross for at Skjerven måtte midlertidig stanse kampen igjen en kort stund etter en halvtime.

– Jeg føler meg ikke truet eller noe sånt. Fansen har stilt opp mannssterke. De får kose seg, sa Larsen Kwarasey i pausen til Eurosport Norge.

Kanarifansen fyrte også opp bengalske lys på tribunen gjennom hele kampen, men uten å kaste pyroen ut på gressmatten.

Resten av oppgjøret forløp uten den store dramatikken. Det var lite finspill å spore på Åråsen og det skinte gjennom at dette var en kamp begge lag ikke hadde råd til å tape.

Vålerenga fikk en gigantsjanse etter en times spill, men traff bare stolpen. Dermed endte det målløst på Åråsen.

– Dette ble en skuffende kamp mellom to lag som er langt unna de beste lagene i Eliteserien.

– Mot slutten av kampen så man at begge lagene egentlig var fornøyd med uavgjort, og det forstår jeg godt. Selv om ingen av lagene ligger veldig utsatt til er de forsatt avhengig av flere poeng for å være sikret ny kontrakt, sier TV 2s fotballekspert Jesper Mathisen.