NØDETATER: Politiet sperret av området hvor 39 personer ble funnet døde natt til onsdag.
NØDETATER: Politiet sperret av området hvor 39 personer ble funnet døde natt til onsdag. Foto: Kirsty O'connor/PA via AP

Nok en person pågrepet i lastebilsaken i England

Politiet i Irland har pågrepet en mann i etterforskningen av funnet av 39 døde personer i en lastebilkonteiner i Essex. Dermed er fem pågrepet i saken.

Natt til onsdag ble 39 mennesker funnet døde i kjølevogna til en trailer på et industriområde i Sør-England.

En mann i 20-årene er pågrepet på havna i Dublin, mistenkt for å ha hatt befatning med saken. Han var etterlyst av politiet i Essex, opplyser irsk politi lørdag.

Fire andre personer er pågrepet i Storbritannia etter oppdagelsen av ofrene onsdag.

To av dem, en kvinne og en mann fra Cheshire nordvest i England, har imidlertid avvist all innblanding, ifølge The Times.

– Det har ingenting å gjøre med oss, sier kvinnen og insisterer på at de solgte lastebilen til et irsk selskap for over et år siden.

Siktet for 39 drap

Den nordirske sjåføren, Maurice Robinson (25), er mistenkt i saken, og en 48 år gammel nordirsk mann ble i tillegg pågrepet på Stansted flyplass fredag.

Robinson som kjørte lastebilen er siktet for blant annet uaktsomt drap og menneskesmugling. Siktelsen omfatter 39 tilfeller av uaktsomt drap, medvirkning til menneskesmugling og ulovlig immigrasjon og hvitvasking av penger, sier politiet lørdag.

Robinson ble pågrepet kort tid etter funnet av de døde i kjølevogna på lastebilen han kjørte.

Del av større kolonne

Lørdag melder Sky News at lastebilen var del av en kolonne på tre biler.

Kanalens kilder sier at mer enn 100 migranter ble forsøkt smuglet inn i landet i de tre lastebilene.

Det var ambulansepersonell som fant de døde og tilkalte politiet natt til onsdag, men først på formiddagen ble saken kjent i mediene.

To av de tre bilene skal ha klart å gjennomføre reisen, mens den tredje, der ofrene ble funnet, skal ha støtt på problemer og blitt forsinket.

Politiet mener hengeren hvor de 39 personene ble funnet døde, kom til England på en ferge fra Zeebrugge i Belgia til havna i Purfleet ved Themsen ved midnatt natt til onsdag, og ikke via Wales sist lørdag, som først antatt.

Målene til de to andre bilene er foreløpig ikke kjent.

Så langt er ikke opplysningene bekreftet fra annet hold. Opptil 20 vietnamesere kan være blant de 39 som ble funnet døde i en lastebilkonteiner i England denne uken, opplyser kilder i Vietnam til flere medier.

Fire mistenkt

Politiet i Storbritannia, Irland og Belgia er alle involvert i drapsetterforskningen.

Politiet har gjennomgått GPS-informasjon fra konteineren. Den viser at den har vært fram og tilbake mellom Europa og Storbritannia flere ganger siden midten av oktober. Den var blant annet i Lille og Dunkerque i Frankrike og Brugge i Belgia.

Det er uklart når ofrene tok seg inn konteineren. Havneledelsen i Zeebrugge har utelukket at det kan ha skjedd på havneområdet. Belgisk politi jobber med å finne ut hvor konteineren kom fra.

Frankrike har økt grensekontrollen, og menneskesmuglere har i stedet begynt å bruke havner i Nederland og Belgia, ifølge britiske myndigheter.

Tragedien vekker minner om en sak som rystet britene i juni 2000. Den gang ble 58 kinesiske immigranter funnet døde i en lastebil ved Dover. Den nederlandske sjåføren ble dømt til 14 års fengsel for drap.