UVERDIG: Her besøker Henning Jensen moren sin på firemannsrommet på sykehus. Foto: Olav Wold
UVERDIG: Her besøker Henning Jensen moren sin på firemannsrommet på sykehus. Foto: Olav Wold

Demente Eva (75) har falt 20 ganger – må bo på firemannsrom

Hamar kommune har ikke sykehjemsplass til Eva Jensen (75). Derfor må de betale nær 5000 kroner i døgnet for å holde henne på sykehuset, hvor hun må bo på rom sammen med tre andre pasienter.

75 år gamle Eva Jensen fra Hamar er dement og har mistet språket. Hun har falt over 20 ganger hjemme, og siste gang havnet hun på Sykehuset Innlandet.

Men selv om hun er utskrivingsklar må hun bo på et firemannsrom på sykehuset – for hun står i sykehjemskø.

I følge Hamar kommune står 24 eldre på venteliste for kortids- eller langtidsplass.

– Det er uverdig at mor må bo på sykehuset i Elverum. Der får hun ingen aktivisering eller stimulering. Hun har frontaldemens og blir dårligere og dårligere, sier sønnen Henning Jensen til TV 2.

Vond tid

Det har vært noen tøffe måneder for familien. Henning Jensen viser oss hvor moren har falt i leiligheten. På badet, på kjøkkenet og i stua. Det har skjedd flere titalls ganger. Tilbudet hun har hatt fra kommunen er besøk to ganger i døgnet fra hjemmetjenesten.

Det er over to måneder siden det ble søkt om kortidsplass til henne. Den ble innvilget, men fordi det er fullt på sykehjemmene, får hun ikke plassen før 12. november.

Henning Jensen er nærmeste nabo til sin mor, og har besøkt henne flere ganger daglig for å passe på. Men for 14 dager siden skjedde det familien fryktet. Hun falt bakover i trappen. Henning fant henne blodig, med hodeskader, liggende på murgulvet i gangen.

– Når jeg kom inn og fant henne lå hun sidelengs i en blodpøl. Det var blod over hele gulvet. Og det er bare flaks at hun overlevde, sier sønnen.

UVERDIG: Henning Jensen og moren Eva på sykehuset. Foto: Olav Wold
UVERDIG: Henning Jensen og moren Eva på sykehuset. Foto: Olav Wold

Det er fullt

Hun måtte til sykehuset for behandling og er nå utskrivingsklar. Men det er ikke forsvarlig å sende henne hjem. Det er både leger og kommunen enige om.

Og siden kommunen ikke kan gi sykehjemsplass må de betale i underkant av 5000 kroner dagen for sengen og pleien på firemannsrommet.

Pleie- og omsorgsjefen styrer en eldreomsorg der mange gamle må stå i kø for å få sykehjemsplass. Foto: Olav Wold
Pleie- og omsorgsjefen styrer en eldreomsorg der mange gamle må stå i kø for å få sykehjemsplass. Foto: Olav Wold

– Hvorfor har hun ikke fått sykehjemsplass?

– Vi har ikke ledige sykehjemsplasser nå. Og vi må prioritere i forhold til både korttids- og langtidsplasser, sier Pleie og omsorgssjefen i Hamar, Vigdis Galaaen.

– Beklager du overfor familien? Dette virker jo uverdig?

– Ja, jeg kan godt skjønne den situasjonen som familien opplever. Og jeg beklager at vi ikke har ledige plasser nå.

– Er det forsvarlig å plassere en dement kvinne på et firemannsrom på sykehuset?

– Jeg skjønner veldig godt spørsmålet du stiller. Det er ingen ønsket situasjon.

– Men er det forsvarlig?

– Ja, det er forsvarlig i forhold til å ivareta en helsesituasjon.

Henning Jensen kritiserer kommunen og har klaget saken inn for fylkesmannen. For han mener behandlingen av moren er uforsvarlig. Altså i strid med lovverket.

SENGEPLASS: Hamar kommune betaler nær 5000 kroner i døgnet for denne sengen og tilbudet på sykehuset. Foto: Olav Wold
SENGEPLASS: Hamar kommune betaler nær 5000 kroner i døgnet for denne sengen og tilbudet på sykehuset. Foto: Olav Wold

– Mor blir krenket

– Mor utsettes for en krenkelse. For sykehuset er ikke noe tilbud som er bra for henne med de behovene hun har som dement. Hun trenger stimuli og aktivisering for å ha det så godt som mulig, sier Jensen.

Divisjonsdirektør Øyvind Graadal ved Sykehuset Innlandet, bekrefter overfor TV 2 at kommunen må betale i underkant av 5000 kroner døgnet for opphold, når pasienter er utskrivingsklare og egentlig skal hjem.

At kommunen bruker så mye penger for å betale et opphold på et firemannsrom, kommenterer Pleie og omsorgssjefen slik:

– Det er en pris som er inngått gjennom en avtale mellom kommune og sykehus. Så den må vi bare forholde oss til. Vi betaler en døgnpris til sykehuset når det er innbyggere som har behov for heldøgns tilsyn og behandling, og vi ikke umiddelbart kan ivareta det innenfor våre institusjoner.

Vigdis Galaaen lover at Eva Jensen nå skal prioriteres i køen og at hun vil få en sykehjemsplass så snart det er ledige plasser.