I august tok Russlands president Vladimir Putin den tyrkiske presidenten Recep Tayyip Erdogan med på en flymesse utenfor Moskva, og viste frem fly og helikoptre.
I august tok Russlands president Vladimir Putin den tyrkiske presidenten Recep Tayyip Erdogan med på en flymesse utenfor Moskva, og viste frem fly og helikoptre. Foto: Maxim Shipenkov/AP/NTB scanpix

Avis: Tyrkia skal kjøpe kampfly fra Russland

Regjeringsvennlig avis hevder at Tyrkia skal kjøpe 36 russiske kampfly.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I sommer kastet USA ut NATO-allierte Tyrkia fra F-35-programmet, etter at landet kjøpte rakettsystemet S-400 fra Russland.

USA advarte gjentatte ganger Tyrkia mot å kjøpe det russiske systemet, siden det ikke er kompatibelt med NATOs våpensystemer, spesielt F-35-programmet.

Tyrkia hadde en kontrakt om kjøp av rundt 100 fly av typen F-35.

Var Putins gjest på flymesse

Fredag melder den regjeringsvennlige tyrkiske avisen Daily Sabah at Tyrkia er i ferd med å inngå en avtale med Russland om kjøp av det taktiske multirolle jagerflyet Sukhoi Su-35.

Det skal dreie seg om 36 russiske fly. Avtalen skal ifølge avisens kilder også omfatte produksjon av komponenter.

I august var den tyrkiske presidenten Recep Tayyip Erdogan Putins gjest på flymessen MAKS-2019, og fikk se kampflyene Su-57 og Su-35, samt helikoptrene Ka-52 og Mi-38. Ifølge den statlige TV-kanalen Rossija 1 snakket de to presidentene om et kjøp av fly.

Etter besøket uttalte sjefen for våpenprodusenten Rostec at de var villige til å selge fly til Tyrkia dersom det var interesse for det. I slutten av august advarte Tyrkias utenriksminister mot å tvinge Tyrkia til å velge mellom NATO og Russland. Da uttalte han at at ett alternativ var det russiske kampflyet Su-57.

– Hvis vi til sjuende og sist ikke får kjøpt F-35, må vi se på alternativer. Vi trenger kampfly, det er et akutt behov. Så i denne saken bør ingen klage på Tyrkia, sa Mevlüt Cavusoglu til NTB.

SPISTE IS: De to presidentene diskuterte kjøp av kampfly under MAKS-2019
SPISTE IS: De to presidentene diskuterte kjøp av kampfly under MAKS-2019 Foto: Handout/AFP/NTB scanpix