Åtte kvinner og 31 menn ble funnet døde i hengeren på denne lastebilen natt til onsdag.
Åtte kvinner og 31 menn ble funnet døde i hengeren på denne lastebilen natt til onsdag. Foto: Ben Stansall

To pågrepet i forbindelse med lastebil-tragedien

En 38 år gammel mann og en 38 år gammel kvinne er pågrepet mistenkt for 39 drap og menneskesmugling.

Politiet i Essex har pågrepet to personer fra Warrington nordvest i England.

Det opplyser politiet i Essex i en pressemelding.

Menneskesmugling og drap

De to er mistenkte er begge 38 år gamle. De blir siktet for å være involvert i menneskesmugling, samt uaktsomt drap på 39 personer.

25-åringen som kjørte lastebilen fra havnen til funnstedet like ved, er fremdeles i varetekt mistenkt for drap.

Britisk politi har opplyst at de etterforsker om organiserte kriminelle har vært involvert.

De 39 kineserne ble funnet døde i en kjølekonteiner i England natt til onsdag etter å ha kommet over Den engelske kanal med ferge fra Zebrugge i Belgia.

Kinesiske statsborgere

Britisk politi har opplyst at de døde, 31 menn og åtte kvinner, var kinesiske statsborgere. Det kan ikke kinesiske myndigheter bekrefte, opplyste talsmann Hua Chunying i kinesisk UD fredag.

Men Kina samarbeider med britiske myndigheter om å identifisere ofrene, fortalte han. Samtidig oppfordret han til en felles innsats mot menneskesmugling.

Statlige kinesiske medier går lenger og kritiserer Storbritannia og Europa for ikke å gjøre mer for å hindre slike tragedier.

Krever tiltak

– Storbritannia må ta ansvar, het det i lederen til den engelskspråklige avisen Global Times, gjengitt av britiske The Guardian.

Her hevdes det at europeiske land ville gjort langt mer om det var deres egne borgere som ble rammet. I 2000 ble 59 kinesere funnet døde i en lastebil ved Dover i Sør-England. Og i 2015 ble 71 døde personer funnet i en lastebil i Østerrike. Ofrene var fra de krigsherjede landene Syria, Irak og Afghanistan.

At det nå nok en gang er funnet en konteiner full av døde kinesere, har vakt oppsikt i Kina. Saken dominerer i sosiale medier, ifølge The Guardian.

Saken etterforskes i flere land.