NIKE NESTE: Mohamed Salah skal spille i New Balance-drakter denne sesongen. Neste sesong bytter Liverpool til Nike.
NIKE NESTE: Mohamed Salah skal spille i New Balance-drakter denne sesongen. Neste sesong bytter Liverpool til Nike. Foto: Francois Lenoir

Liverpool vant rettssak mot draktleverandør

Liverpool kan nå velge Nike.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Liverpool vant rettssaken mot New Balance. Draktleverandøren fikk også avslag på å anke dommen.

Det betyr at klubben kan bytte draktleverandør til Nike etter sesongen.

«Liverpool FC er fornøyd med dommerens beslutning om å dømme i favør av klubben i rettstvisten med vår nåværende draktleverandør New Balance. Vi vil fortsette med New Balance denne sesongen, samtidig som vi forbereder neste sesongs Liverpool-drakter med vår nye leverandør», heter det i en uttalelse fra Liverpool.

Liverpool skal ha kommet til enighet om en ny draktavtale med Nike verdt nesten 800 millioner kroner per sesong, som vil bli den beste avtalen i klubbens historie.

Det er en økning på nær 300 millioner kroner årlig fra dagens avtale med New Balance.

Ble avgjort på markedsføring og distribusjon

New Balance hevdet at de hadde en klausul som gjorde at de kunne fortsette som sponsor om de matchet tilbudet til Nike, og tok Liverpool til retten.

New Balance matchet tilbudet til Nike rent økonomisk, men Liverpool mente at Nikes distribusjon og markedsføring gjorde New Balance mindre fordelaktig for klubben.

Rettssaken ble dermed basert rundt tolkningen av hvorvidt New Balance machet tilbudet til Nike eller ikke.

I sitt tilbud til klubben tilbød Nike å distribuere til 6000 forhandlere globalt, noe som er over en dobling av de i underkant av 3000 stedene som New Balance distribuerer til i dagens avtale.

Nikes innflytelse på det kinesiske markedet var også en viktig faktor. Liverpool ønsker å distribuere ytterligere til det gigantiske kinesiske markedet, hvor Nike oppnådde en 27% økning i fjor.

INNFLYTELSE: Basketballspiller Lebron James er deleier i Liverpool med 2% eierandel, og ble brukt til Liverpools fordel i rettsaken
INNFLYTELSE: Basketballspiller Lebron James er deleier i Liverpool med 2% eierandel, og ble brukt til Liverpools fordel i rettsaken Foto: Tim Hales

Sosiale medier og samarbeid med globale superstjerner var et annet punkt som ble lagd vekt på. Nike har flere kjendisrepresentanter, blant annet LeBron James, Serena Williams og Drake, som alle ble spesifikt nevnt i rettssaken.

Summen av markedsførings- og distribusjonsforskjellene førte til at dommeren tok side med klubben i saken.

"Jeg har konkludert med at New Balance sitt tilbud på markedsføring var mindre fordelsaktig for Liverpool FC enn det fra Nike", skriver dommer Nigel Teare.

Leste ikke hele avtalen

Under rettsaken ble Liverpools kommersielle direktør Billy Hogan tatt på senga, da han fikk spørsmål om det ville bli økonomiske konsekvenser hvis Liverpool ikke kvalifiserer seg for Champions League.

Han ble da nødt til å innrømme at han ikke hadde lest hele avtalen som Nike forela.

En klausul i avtalen sa at Nike ikke er nødt til å distribuere noe som helst, dersom den regjerende mesteren ikke kvalifiserte seg til Champions League. Avtalen vil altså være mye mindre gunstig for Liverpool dersom de ikke kvalifiserer seg.

Videre i kontraktsforslaget sto det blant annet at Liverpool bare er garantert 30 millioner pund, eller omkring 350 millioner kroner. Avtalen anslås fortsatt å være mer gunstig en New Balance sin, ettersom Liverpool vil få 20 prosent av nettosummen fra alle salg av Liverpool-produkter fra Nike.

Totalsummen er estimert til å komme på nesten 800 millioner kroner per sesong.