Utenriksminister Ine Eriksen Søreide måtte gi sin russiske kollega Sergej Lavrov en hånd da han holdt på å falle på glattisen ved ankomsten på Grenselandmuseet i anledning markeringen av 75-årsdagen for frigjøringen av Øst-Finnmark.
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Utenriksminister Ine Eriksen Søreide måtte gi sin russiske kollega Sergej Lavrov en hånd da han holdt på å falle på glattisen ved ankomsten på Grenselandmuseet i anledning markeringen av 75-årsdagen for frigjøringen av Øst-Finnmark. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Foto: Heiko Junge

Lavrov mistet fotfestet da han skulle hilse på utenriksministeren

Russlands utenriksminister Sergej Lavrov skled og holdt på å falle da han skulle hilse på sin norske kollega Ine Eriksen Søreide (H) i Kirkenes fredag.

Lavrov og Søreide åpnet sammen en jubileumsutstilling for grenseregimeavtalen, som er 70 år.

Skled på isen

Men i det de to utenriksminitrene skulle hilse på hverandre skled Lavrov på isen og måtte få en hjelpende hånd av Søreide.

NTBs fotograf fanget øyeblikket på kamera.

Både Lavrov, Søreide og grensekommissæren holdt taler under arrangementet.

– Grensen mellom Russland og Norge er den fredeligste i Europa, sa Lavrov, og overrakte kart og arkivdokumenter, mens innbyggere i Kirkenes hadde med seg en bokgave til den russiske ministeren.

PÅ GLATTISEN: Utenriksminister Ine Eriksen Søreide måtte gi sin russiske kollega Sergej Lavrov en hånd da han holdt på å falle på glattisen ved ankomsten på Grenselandmuseet i anledning markeringen av 75-årsdagen for frigjøringen av Øst-Finnmark. NTB scanpix
PÅ GLATTISEN: Utenriksminister Ine Eriksen Søreide måtte gi sin russiske kollega Sergej Lavrov en hånd da han holdt på å falle på glattisen ved ankomsten på Grenselandmuseet i anledning markeringen av 75-årsdagen for frigjøringen av Øst-Finnmark. NTB scanpix Foto: Heiko Junge

Positive signaler

De to utenriksministrene innledet deretter sitt bilaterale møte. Trolig er stemningen positiv etter at Lavrov torsdag uttalte at den spiondømte nordmannen Frode Berg kan returnere til Norge «når som helst».

– Det Lavrov sa i går, er positivt, for vi vil jo ha Frode Berg hjem. Det har vi gitt tydelig beskjed om til russiske myndigheter, og derfor har vi jobbet på ulike måter for å få det til, sier Eriksen Søreide (H) til NRK fredag.

Fakta om frigjøringen av Øst-Finnmark

  • 18. oktober 1944 gikk sovjetiske tropper inn i Norge og innledet frigjøringen fra tysk okkupasjon.
  • 24. oktober rykket troppene inn i Kirkenes. Byen ble frigjort dagen etter, som den først i Norge.
  • 28. oktober var hele Sør-Varanger frigjort, og de tyske troppene startet tilbaketrekkingen fra Finnmark. Nesten all bebyggelse mellom Tanaelva og Lyngen i Troms ble utslettet.
  • 75-årsjubileet for frigjøringen markeres 25. oktober i år i Kirkenes. Blant gjestene er kong Harald, statsminister Erna Solberg (H), utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) og Russlands utenriksminister Sergej Lavrov.

Frigjøringsmarkering

Mens lokalsamfunnet venter spent på om spionasjedømte Frode Berg snart blir løslatt, markeres 75-årsdagen for frigjøringen av Øst-Finnmark med prominente gjester både fra Norge og Russland.

Fra norsk side deltar i tillegg til kong Harald statsminister Erna Solberg (H) og utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H). Utenriksminister Sergej Lavrov står i spissen for den russiske delegasjonen.

NTB/TV 2