Oljefondet har passert 10.000 milliarder kroner

Oljefondets verdi har passert 10.000 milliarder kroner, på dagen 50 år etter Ekofisk-funnet som startet det norske oljeeventyret.

GRUNN TIL Å SMILE: Sentralbanksjef Øystein Olsen (th) og Oljefond-sjef Yngve Slyngstad kan konstatere at oljefondet har passert svimlende 10.000 milliarder kroner. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
GRUNN TIL Å SMILE: Sentralbanksjef Øystein Olsen (th) og Oljefond-sjef Yngve Slyngstad kan konstatere at oljefondet har passert svimlende 10.000 milliarder kroner. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Fredag passerte oljefondet det symbolske tallet, ifølge oljefondets egen nettside. Summen utgjør drøyt 1,8 millioner kroner per person i Norge.

Rundt halvparten av markedsverdien er avkastning på fondets investeringer, mens resten er svingninger i kronekursen.

– Da fondet ble opprettet, trodde ingen at det kom til å passere 10.000 milliarder kroner. Vi var heldige som fant olje. Avkastningen fra investeringene i globale finansmarkeder har vært så høy at det kan sammenlignes med å ha funnet olje en gang til, sier oljefondets sjef Yngve Slyngstad i en pressemelding.

Handlingsregelen

Oljefondets formål er å sikre velstanden til dagens og fremtidens generasjoner, skriver Dagens Næringsliv.

Handlingsregelen ble innført for å sikre en jevn bruk av oljepengene og går ut på at man over tid kan bruke like mye av oljefondet som den forventede realavkastningen av fondet. Denne er nå anslått til 3 prosent av fondets kapital.

–Målt i 2020-kroner er fondet større enn det staten har tjent på petroleumsvirksomheten de siste 50 årene. Hvordan vi som nasjon forvalter finansformuen for fremtidige generasjoner, vil få enormt stor betydning for velferden i Norge, sier Slyngstad.

Norsk oljehistorie

25. oktober 1969 fikk det norske oljeeventyret sin spede start da Philips Petroleum traff blink med sine to siste konsesjonspliktige boringer på norsk sokkel og fant Ekofisk-feltet. Norske myndigheter ble ikke orientert før lillejulaften, og det skulle gå nok et halvår før det gigantiske Ekofisk-funnet ble bekreftet i en pressemelding 2. juni 1970.

Produksjonen fra feltet tok til i 1971. I årene etter ble det gjort flere store funn.

– Ved utgangen av 1950-årene var det få som trodde på olje- og gassrikdommer langs norskekysten. 50 år senere er næringen Norges viktigste, både når det gjelder inntekter til statskassen, investeringer og andel av total verdiskaping, skriver Oljedepartementet på sin nettside.

(NTB)