Slik skiller du hunder som slåss

Det er ikke lett å tenke rasjonelt hvis din egen hund havner i hundeslåsskamp. Veterinær Torill Moseng gir deg gode tips til hva du bør gjøre.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

De fleste hundeeiere og hundeelskere har en eller annen gang opplevd en hundeslåsskamp.

Det kan oppleves skremmende, men ifølge veterinær og president i Den norske veterinærforening, Torill Moseng, høres det ofte verre ut enn det er.

– De fleste hunder bruker en del lyd og det kan se voldsomt ut, men ofte finner hundene raskt ut av det selv. Men det er ikke lett å vite på forhånd, sier hun til God morgen Norge.

– Kjenn din egen hund

Moseng oppfordrer alle eiere til å lære seg hundens kroppspråk og kommunikasjon, slik at man kan avverge situasjonen før den oppstår.

– Se etter kroppsspråk, lyd, knurring, høy haleføring og lepper som løftes. Det er ingen standardoppskrift på hvordan en hundeslåsskamp oppstår, men kjenn din egen hund og vær forutseende.

Veterinær Moseng ønsker å minne eiere på at selv om hunden din er snill og lite aggressiv, kan de endre atferd ut ifra situasjoner som oppstår, som for eksempel sykdom, redsel, territorium eller rang.

Ser du noen av de nevnte tegnene, bør du forsøke å avlede hundene, ifølge Moseng.

– Lag lyd, klapp eller rop høyt, kast vann på dem – få oppmerksomheten vekk, oppfordrer hun.

Dette bør du gjøre

Om det ikke hjelper, og hundene begynner å slåss, skal du være forsiktig. Ved å blande deg inn, kan du ifølge Moseng gjøre vondt verre.

– Hvis man går i fronten på hunden, kan den i villfarelsen tro det er et angrep fra en annen hund. En del eiere blir dessverre bitt, men noen ganger har man kanskje ikke noe annet valg.

Derfor bør du heller forsøke å:

  • Fjerne dem fra hverandre ved å bruke en gjenstand, som for eksempel en stor treplanke eller lignende.
  • Ta opp bakbeina og dra dem vekk fra hverandre.
  • Dytt dem fra hverandre med ben eller armer, men husk at det er stor fare for å bli skadet selv.

– Vær rolig

Den viktigste oppfordringen fra Moseng er å være en rolig leder, som ikke stresser seg opp.

– Om du skulle være uheldig og bli bitt, må du oppsøke lege og få stivkrampesprøyte. Dersom hunden blir bitt, bør du få den til en veterinær. Det er mange bakterier i en hundemunn, som man ofte trenger å behandles mot.

Som mangeårig veterinær har Moseng tatt imot mange hunder som har vært innblandet i slåsskamp.

– Noen hunder får bare rifter, men mange blir alvorlig skadet og dødsfall oppstår.