SANGSTJERNE: Sigrid Raabe er fra Ålesund. Hun ble et verdenskjent navn etter å ha deltatt på flere talkshows. Foto: Mariam Butt / NTB scanpix
SANGSTJERNE: Sigrid Raabe er fra Ålesund. Hun ble et verdenskjent navn etter å ha deltatt på flere talkshows. Foto: Mariam Butt / NTB scanpix

Sigrid omsetter for millioner, bandmedlemmene får en brøkdel

Musikerne i bandet til Sigrid sier til Klassekampen at de har jobbet uten kontrakt siden 2016.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Sigrid har reist på turné i byer som Paris og New York det siste året.

Klassekampen skriver ar musikerne i bandet tjente ned mot 3000 kroner per konsert under disse turneene.

Det er godt under fagforbundet Creos anbefalte minstesats på 4545 kroner.

Favoritt i Storbrittania

Det var med låten «Don’t Kill My Vibe» i 2017 at Sigrids karrière virkelig tok av.

I 2018 ble hun kåret til årets popnavn av BBC, og suksessen fortsatt i 2019.

For da debutalbumet «Sucker punch» kom i år, fikk hun en fjerdeplass på britiske topplister. En slik prestasjon har ingen nordmenn klart på åresvis. Faktisk var forrige gang dette skjedde med A-ha på 80-tallet.

At dette har ført til en tykk lommebok, er dermed ingen overraskelse. Sigrids selskap Sala Music AS hadde inntekter på 16 millioner kroner i fjor. Overskuddet var på 3,6 millioner kroner før skatt.

Bandmedlemmene mener derfor at de fortjener mer enn 3000 kroner, siden de har vært faste medlemmer siden 2016.

Jobber uten kontrakt

Klassekampen skriver at bandet har jobbet uten kontrakt siden 2016. Avisen meddeler at dokumenter de har fått tak i beviser at musikerne til stadighet har bedt om møter med managmentet hvor de kan diskutere lønn.

En av disse musikerne er Martin Vinje. Han har jobbet med Sigrid fra 2016, men nå har han bestemt seg for å slutte. Han hevder at bandet ble lovet en lønn som skulle øke i takt med popkometens popularitet.

– Made (managmentet til Sigrid journ.amn.) burde betale anstendig og tilby kontrakter som regulerer arbeidsforholdet og hva man skal ha betalt. Spesielt når arbeidsgiver krever at man er tilgjengelig til enhver tid og som en følge av dette ikke kan ta andre jobber, sier Vinje til Klassekampen.

Manager Geir Luedy i Made skriver i en e-post til Klassekampen at bransjestandarden i resten av Europa ligger på mellom 10 og 30 pund.

I e-posten skriver han også at musikerne ofte får både catering og frokost når de er på turné med Made. Dette kommer på toppen av dagpengene og eventuelle honorar.

Luedy tar selvkritikk på at musikerne som jobber for dem, ikke har kontrakter. Når TV 2 spør han om hva musikerne faktisk får i lønn, ønsker han ikke si noe mer enn at det er over 3000 kroner.

Sala Music har kommet med en pressemelding etter at denne artikkelen ble skrevet. Styreleder Håkon Raabe, som forøvrig også er faren til Sigrid, mener at Klassekampen og bandmedlemmet har kommet med utsagn som ikke er korrekte.

– For alle lønnsomme konserter ligger honoraret godt over Creos anbefalte sats på 4.545 kroner per konsert. For konserter hvor vi taper penger, har honoraret hittil ligget under denne satsen, men vi ser nå i dialog med våre bandmedlemmer på en oppjustering av disse honorarene, i takt med suksessen til Sigrid og bandet, sier Raabe.