USA: Maria Butina avbildet av politiet i august 2018.
USA: Maria Butina avbildet av politiet i august 2018. Foto: Handout / Reuters

Fengslet for spionasje – får reise hjem til Russland

Russiske Maria Butina, som er den eneste som er dømt i den tre år lange etterforskningen av russisk innblanding i amerikansk politikk, blir løslatt fra fengsel.

Butina ble fengslet i april og dømt til 18 måneders fengsel, skriver nyhetsbyrået Reuters.

Hun ble pågrepet i juli 2018 før hun i april ble dømt til fengsel for å på ulovlig vis å ha infiltrert den amerikanske våpenorganisasjonen NRA og knyttet kontakter med republikanske politikere.

– 25. oktober blir Maria overført fra det føderale fengselet i Tallahassee, Florida, til immigrasjonssenteret i Miami, hvor hun vil fly til Moskva samme dag. Ankomst - om morgenen 26. oktober, skrev det russiske utenriksdepartementet i en pressemelding.

Påtalemyndigheten mener at selv om hun arbeidet i full åpenhet og ikke var knyttet til russisk etterretning, utgjorde hun en trussel mot USA.

Årsaken til at hun løslates før tiden er foreløpig ikke kjent.

Butina, som kom til USA på et studentvisum i 2016, er den eneste som har blitt dømt i løpet av den tre år lange etterforskningen av russisk innblanding i amerikansk politikk.

Russiske myndigheter hevder at Maria Butina er utsatt for en heksejakt, og russisk UD har ført en kampanje for henne i sosiale medier under slagordet «Løslat Maria Butina».