VIL HA NYVALG: Statsminister Boris Johnson vil igjen fremme forslag om nyvalg. Kanskje allerede mandag, melder britiske medier.
VIL HA NYVALG: Statsminister Boris Johnson vil igjen fremme forslag om nyvalg. Kanskje allerede mandag, melder britiske medier. Foto: Frank Augstein / AP / NTB scanpix

Boris Johnson ber om nyvalg 12. desember

Statsminister Boris Johnson sier han vil fremme forslag i Parlamentet om nyvalg 12. desember.

Dette melder blant annet Sky News.

Det tredje gang Johnson forsøker å få til et nyvalg. De to andre gangene har han ikke fått flertall for det i Parlamentet.

Johnson sier at datoen gir de folkevalgte muligheten til å gå nøye gjennom brexitavtalen som er kommet på plass. Ifølge planen hans skal Parlamentet da være i virksomhet fram til 6. november, og deretter begynner valgkampen.

Opposisjonspartiet Labour ønsker også i prinsippet et nyvalg, men partiet har så langt vært uenige med De konservative om når det bør skje. Johnsons regjering har ikke noe flertall i forsamlingen, og har vært avhengige av støtte fra det nordirske unionistpartiet DUP.

Etter at flere konservative representanter enten har meldt overgang til Liberaldemokratene eller blitt ekskludert, er støtte fra DUP heller ikke nok for regjeringen.

Statsministeren hadde torsdag møte med sine ministre for å drøfte regjeringens neste skritt, opplyser Johnsons kontor til Reuters.

  • Torsdag 17. oktober ble forhandlere fra EU og Storbritannia enige om en ny utmeldingsavtale. På toppmøtet samme dag ga EU-landenes ledere sin tilslutning.
  • Lørdag 19. oktober ble avtalen lagt fram i et ekstraordinært parlamentsmøte i London. Parlamentet avslo å stemme over avtalen og vedtok å behandle de nødvendige lovendringene først. Uten en godkjent avtale måtte regjeringen be EU om en utsettelse.
  • Mandag 21. oktober ble regjeringens forsøk på å fremme avtalen på nytt avvist av Underhusets leder. Senere la regjeringen fram det bindene lovforslaget.
  • Tirsdag 22. oktober stemte Underhuset for Johnsons brexitavtale. Men deretter ble regjeringens tidsplan for den videre brexitprosessen nedstemt.
  • Hva som nå skjer, er foreløpig uklart, men det går trolig mot enda en utsettelse av brexit.
  • I forkant av tirsdagens voteringer sa Johnson at han ville skrive ut nyvalg dersom han ikke fikk medhold av Underhuset. Men det har han så langt ikke gjort. For å hindre en kaotisk og avtaleløs brexit, har opposisjonen så langt motsatt seg nyvalg før en avtale eller en utsettelse er sikret. * De konservatives leder i Underhuset, Jacob Rees-Mogg sier det vil bli holdt nye brexitdebatter i Underhuset onsdag 23. og torsdag 24. oktober.
  • EU-president Donald Tusk sier han vil drøfte en mulig britisk henvendelse om brexitutsettelse med EU-landenes ledere. Unionen mener en utmelding uten en avtale er uønsket. Tidligere har det vært signalisert at en utsettelse kan bli innvilget for å holde nyvalg eller en ny folkeavstemning.
  • 31. oktober er den offisielle utmeldingsdatoen, som statsminister Boris Johnson har lovet å overholde.
  • 31. januar 2020 er holdt fram som en sannsynlig ny brexitdato dersom EU sier ja til en utsettelse

Parlamentet ga tirsdag sitt første ja til skilsmisseavtalen Boris Johnsons regjering har forhandlet fram med EU. Johnsons ambisiøse tidsplan for å få det nødvendige lovverket på plass innen den planlagte brexit-datoen 31. oktober sa de folkevalgte imidlertid nei til.

Den britiske regjeringen har motvillig bedt EU om nok en utsettelse av brexit. EU har ennå ikke svart, men Unionen skal være villig til å britene mer tid. Hvor mye, er imidlertid uklart.