OSLO S: Drosjer fra ulike selskaper på holdeplassen utenfor Oslo S.
OSLO S: Drosjer fra ulike selskaper på holdeplassen utenfor Oslo S. Foto: Heiko Junge/NTB Scanpix

Slutt på krav om kjentmannsprøve for taxisjåfører

Det er slutt på kravet om bestått kjentmannsprøve for å kjøre taxi i Oslo og Akershus. Fra neste sommer gjelder endringen for hele landet.

Det betyr at det fremover holder å ha tilfredsstillende vandel og god helse for å få kjøreseddel til drosje, skriver Aftenposten.

Det innebærer at borgere fra EØS-land kan begynne å kjøre taxi i hovedstadsområdet dagen etter vedkommende har flyttet hit, dersom de oppfyller de andre kravene.

Endringene skjer etter at Stortinget vedtok å endre yrkestransportloven for drosjer i sommer. Loven trer i kraft 1. juli 2020. Oslo politidistrikt har nå valgt å oppheve kravet åtte måneder før loven trer i kraft.

Politiet forklarer det med at Taxiskolen, som er den eneste nøytrale aktøren som organiserte kjentmannsprøven, gikk konkurs i slutten av september.

– Nå er det ikke noe godkjent prøvested for kjentmannsprøven. Vi fikk flere henvendelser fra folk som lurte på hvor de skulle ta prøven. Da tok vi en vurdering og valgte å fjerne kravet, sier kontorsjef Marius Gaarde ved Oslo politidistrikt.

Når kravet fjernes, er det opp til den enkelte taxisentral om de vil ha testing av sine sjåfører.

– Det er veldig negativt for kundene at man nå kan få sjåfører som ikke har nødvendig kompetanse. GPS løser ikke dette problemet, sier Jarle Kanaris som driver Bytaxi.

(©NTB)