DØMT: Frode Berg ble i Russland dømt til 14 års fengsel for spionasje. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
DØMT: Frode Berg ble i Russland dømt til 14 års fengsel for spionasje. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Foto: Berit Roald

Russisk kommisjon anbefaler benådning

En russisk kommisjon anbefaler at Vladimir Putin benåder spiondømte Frode Berg.

En russisk kommisjon som håndterer benådninger, anbefaler at president Vladimir Putin benåder Frode Berg, ifølge Reuters.

Reuters siterer nyhetsbyrået Interfax.

– Dokumentene er oversendt presidentens administrasjon, sier menneskerettskommissær i Moskva, Tatjana Potjaeva, til Interfax.

Frode Berg ble i april dømt til 14 års fengsel for spionasje. Han ble pågrepet i Moskva i desember 2017 og har sittet fengslet siden.

Det litauiske nyhetsbyrået BNS meldte forrige uke at Russland og Litauen er enige om å utveksle to russere mot to litauere og en ikke navngitt nordmann som er dømt i Russland. Berg er den eneste nordmannen som soner en spiondom i Russland.

Torsdag kommenterte Teimuraz Ramisjvili, Russlands ambassadør til Norge, Frode Berg-saken for første gang til nyhetsbyrået RIA Novosti:

– Vi (ambassaden) har ingenting med spionutvekslingen å gjøre. Den er justissektorens og de hemmelige tjenestenes ansvar.

Nordmennene har gjort mye for å fjerne hindringer og fremskynde prosessen med hans løslatelse. Vi får se hva som skjer videre, men jeg tror vi må vente litt til for å se hva slags aktive tiltak nordmennene treffer for å få en endelig løsning på dette spørsmålet. Jeg håper at saken kan løse seg raskt og på en måte Norge blir fornøyd med, sier Russlands ambassadør.

Lovendring i Litauen

Tirsdag kveld stemte Litauen for en ny lov som åpner for spionbytte. Den omtalte endringen i straffelovens paragraf 79 ble vedtatt med 73 mot 0 stemmer. 17 avsto fra å stemme.

Prosedyren i parlamentet fastsetter 3 avstemninger over så viktige lovendringer, hvis det kommer forslag om mindre tekstredigering. Det er derfor den må gjennom en siste og avgjørende avstemning 7. november.

Andre land som har foretatt spionbytter, har et tilsvarende lovverk på plass som hjemler utveksling. Nabolandet Estland har siden 2015 gjennomført to utvekslinger med Russland.

I februar 2018 ble en estisk forretningsmann utvekslet med en russisk GRU-agent. De var benådet av presidentene i Russland og Estland, ifølge en pressemelding fra den estiske sikkerhetstjenesten.

Støttegruppa: – Kjempebra

– Det er kjempebra hvis det kommer en benåding fra russisk side. De er jo en rettsstat, og dette må på plass før Frode kan komme hjem, sier Øystein Hansen i støttegruppa for Frode Berg til NTB.

Bergs advokater, russiske Ilja Novikov og norske Brynjulf Risnes, bekreftet tidligere i oktober at Berg formelt har søkt om å bli benådet av russiske myndigheter.

Hansen i støttegruppa mener det ikke er tilfeldig at nyheten kommer dagen før Russlands utenriksminister Sergej Lavrov besøker Kirkenes i forbindelse med 75-årsmarkeringen for frigjøringen fra tysk okkupasjon.

– Med utviklingen som har vært den siste tiden, tror jeg det er sannsynlig at Frode Berg feirer jul hjemme i Kirkenes, sier Hansen.

(NTB/TV 2)